Aquestes actuacions de naturalització del Segre al seu pas per la ciutat han consistit en la generació de codolars per afavorir la nidificació d'algunes espècies d'aus que havien perdut el seu hàbitat; la implantació de canyís perquè serveixin de refugi d'aus i alhora tinguin un paper depuratiu de l'aigua del riu; i l'eliminació d'espècies al·lòctones, espècies no pròpies de la zona, com l'om siberià, que estan desplaçant a les autòctones. En el seu lloc s'hi han fet plantacions d'arbustos que per la seva flexibilitat no dificulten la circulació de l'aigua .
Altres accions que els tècnics de medi ambient han realitzat al riu Segre són la creació i condicionament de basses per amfibis; la instal·lació de caus per a petits carnívors carnívors, així com la naturalització de l'escullera que ha consistit en recobrir aquest espai amb terra vegetal per afavorir el creixement de vegetació.
El regidor de Medi Ambient del Consistori de la Seu, Miquel Caminal, ha remarcat que “actualment, des de l'Ajuntament s'està aplicant el pla de manteniment i seguiment per tal d'afavorir l'èxit d'aquestes actuacions de millora ambiental”.
Cal assenyalar també que en la realització d'aquestes actuacions s'ha tingut en compte en tot moment la seguretat de la població, ja que un dels objectius de l'Ajuntament de la Seu és arribar a un equilibri entre la seguretat de les persones i la conservació i millora de l'espai natural.
Les actuacions de naturalització de la canalització del riu Segre al seu pas per la Seu d'Urgell han comptat amb una subvenció de l'ACA de 43.500 euros que s'emmarca dins la línia de subvencions de millora fluvial.
Imatge del riu Segre. Imatge del riu Segre.