Precisament, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha ressaltat que 'encara que anem tard, perquè hi ha més llocs amb aquestes rutes, això també ens dóna l'avantatge de fer aquest model integral'.
'La ruta dels vins catalans dels Pirineus' permetrà unir l'Empordà i el Rosselló a través de les vinyes. Amb aquest projecte, es vol donar un valor afegit a la Costa Brava i Vermella, que tradicionalment s'han caracteritzat per acollir turisme de sol i platja. La intenció és apostar per diferenciar els dos territoris amb el vi, un producte que els és comú, amb l'objectiu d'atraure més turisme (tant autòcton com estranger).
El projecte de creació de la nova ruta l'han liderat les universitats de Girona (UdG) i de Perpinyà, i suposarà una inversió de 542.000 euros. D'aquests, 302.000 aniran destinats a actuacions a l'Empordà, i 240.000 al Rosselló.
Al territori gironí, la iniciativa compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Cambra de Comerç i el consell regulador de la DO Empordà. Totes tres ja han compromès el seu suport econòmic a la nova ruta, tot i que per tirar-la endavant s'està a l'espera d'una subvenció de 352.000 euros que s'han demanat de fons europeus.
Segons ha destacat l'investigador de la UdG i autor del projecte, Ramon Palau, la intenció és agafar la vinya com a eix central de les noves rutes, 'però vincular-les també a la història i a la cultura de banda i bada de la frontera'. Anualment, entre les vuit DO que hi ha al Rosselló es produeixen al voltant de 900.000 hectolitres de vi. Pel que fa a l'Empordà, els 41cellers inclosos a la DO treuen al mercat 60.000 hectolitres.
Durant la presentació del projecte, el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, ha volgut fer incís en les 'enormes possibilitats' que obre l'enoturisme. De fet, als territoris francesos on ja està fortament arrelat -l'Alsàcia i la Borgonya-, més del 20% del vi que es ven a cellers el compren turistes. I l'estada mitjana que fan a les zones vitivinícoles és d'entre tres i cinc dies.
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa ha destacat que el projecte d'enoturisme a l'Empordà i al Rosselló 'obre noves esperances' en temps de crisi com els actuals. Huguet també ha dit que, tant la Costa Brava com la Costa Vermella són dues destinacions 'madures', i que els nous productes que sorgeixin amb les rutes permetran avançar cap a la 'desestacionalització'.
El conseller ha admès que, tot i que hi ha altres territoris que ofereixin productes turístics relacionats amb el vi, 'el retard que portem també ens permetrà tenir avantatges' sobre aquestes. 'Podrem fer un model integral, el de les vinyes vora el mar i relacionar-ho amb el bressol de la nació', ha assegurat Huguet.
L'Empordà i el Rosselló estaran unides per una ruta turística del vi. L'Empordà i el Rosselló estaran unides per una ruta turística del vi.