L'IES Joan Brudieu prepara un llibre per commemorar el 75è aniversari

Publicat el 02 de desembre de 2008 a les 10:49

El projecte neix perquè creuen que l'Institut és un gran desconegut per a la ciutat i han volgut fer ressò del testimoni verbal que els ha aportat molta gent. Tot plegat amb la col·laboració de l'escriptor andorrà Albert Villaró.

L'Institut té previst com a punt de partida dels actes commemoratius del seu 75è aniversari la data del 30 de gener del 2009. Aquest centre va començar les classes el dia 1 de gener del 1933, el curs acadèmic del 33-34, i per tant, segons el director de l'IES, Xavier Falcó, 'l'aniversari se celebra el curs 2008-2009'.

D'altra banda, el proper mes d'abril, l'Institut de la capital de l'Alt Urgell exposarà a la sala Sant Domènec els documents que ha anat recopilant al llarg d'aquests tres últims anys. Per la Fira de Sant Ermengol del 2007, es va fer una crida als exalumnes per tal que aportessin tot el material gràfic i documents escolars que conserven del seu pas per aquesta institució, i la gent ha col·laborat tot i que, tal com explica el professor de geografia i història, Jordi Nistal, 'les fotografies en aquella època escassejaven'. La comissió responsable dels actes de l'aniversari la formen els professors Jordi Nistal, Anna Martí, Mercè Grau, Julià Requena, Carme Xam-mart i Núria Betriu, a més del director Xavier Falcó.

El treball de recerca dut a terme durant aquest temps s'està canalitzant també en forma de llibre, que encara està en procés d'elaboració, i que tenen previst presentar paral·lelament a l'exposició. Durà per títol 'L'Institut Joan Brudieu, 75 anys de servei docent'. Jordi Nistal ha manifestat que 'l'Institut és un gran desconegut per la ciutat' i amb aquest llibre es pretén recuperar la memòria històrica de molta gent que els ha aportat el seu testimoni verbal.

Paral.lelament han recorregut als arxius municipals i de l'Institut i a publicacions institucionals de l'època per tal de recollir informació. També estan comptant amb la col·laboració d'Albert Villaró, arxiver i arqueòleg de professió i escriptor de novel·la històrica. D'altra banda, ara estan buscant suport econòmic per tal de tirar el projecte endavant entre les empreses de la comarca i d'Andorra.

Entre els documents que formaran part de l'exposició i del llibre, destaquen l'agenda del primer director gràcies a la qual s'han pogut saber dates com la d'inici de les classes o la del primer claustre de professors, que estava format per deu membres, document que ha estat escanejat per tal de poder-lo mostrar íntegrament.

També es podrà veure el BOE on consta que aquest centre tenia l'obligació d'ensenyar les especials característiques del país andorrà a petició del govern d'aquest que hi portava els seus alumnes. Segons explica Jordi Nistal, a causa d'aquest fet i a l'interès de la República per apropar la cultura espanyola a Andorra i contrarestar la influència francesa es va poder fundar l'Institut, que de no ser així, 'poca raó de ser tenia en una comarca de baixa densitat i en un moment en què l'únic en tota Lleida estava a la capital'.

Dins dels actes commemoratius, està prevista també una jornada de portes obertes i un sopar per tots els exalumnes que hi vulguin participar, així com conferències i taules rodones que, tal com explica Xavier Falcó, es pretén que siguin un punt de reflexió del que han estat tots aquests anys.

 

 

El director de l'IES Joan Brudieu, Xavier Falcó El director de l´Institut Joan Brudieu, revisant alguns dels documents històrics amb que estan treballant. FOTO: S.E.O.

 

Documents que formaran part del llibre Alguns dels documents que formaran part de l´exposició i del llibre commemoratius del 75è aniversari.FOTO: S.E.O.