Marcel·lí Pascual, d'Edicions Salòria, creu que les administracions no veuen la cultura com una indústria

Publicat el 24 d’agost de 2010 a les 12:58

Edicions Salòria no té escriptors en cartera, explica Pascual, l'editorial funciona d'acord a la disposició dels escriptors i petits encàrrecs que fa. Tot i ser una editorial petita la seva activitat en aquest vuit anys d'existència ha estat molta.

Va començar amb l'edició mensual de Viure als Pirineus, una revista informativa gratuïta sobre l'actualitat de les comarques pirinenques, va continuar amb l'edició digital de la revista, i l'any 2007 va entrar en l'edició de llibres.

En tres anys l'activitat editorial 'ha estat frenètica', diu Pascual, es va començar amb l'edició de El gust i les ganes de ser pirinenc, de Marià Cerqueda, l'any 2007, l'any següent es van publicar cinc llibres, l'any 2009 es van publicar deu llibres i en el que portem d'any ja s'han publicat deu llibres.

Edicions Salòria té una missió clara, que és donar valor al escriptor local, i donar-lo a conèixer tant dins el Pirineu com a fora. Per a l'editor, qualsevol persona que vulgui llegir sobre el Pirineu hauria de buscar als autors locals que són qui viu dia a dia al Pirineu. En aquest sentit, Pascual creu que té molt valor que escriptors, com Emili Teixidó o Carlos Ruíz Zafón, escriguin sobre el Pirineu, però que són els autors que hi viuen qui tenen un millor coneixement del territori.

Durant aquest tres anys s'han publicat gairebé una trentena de llibres i han col·laborat amb l'editorial una 20 d'escriptors, que a més de publicar amb Edicions Salòria han publicat amb altres editorials com Pagès Editors o Editorial Garsineu. Pel 2011 i 2012 l'editorial baixarà una mica la seva activitat i es situarà en entre cinc i deu llibres editats, 'el normal' per una editorial petita, diu Pascual.

La facturació del 2009 va ser de 200.000 euros, manifesta Pascual, 's'ha equiparat molt els ingressos i les pèrdues'. De la facturació, un 50% està relacionat amb l'activitat editorial i la resta a la revista Viure als Pirineus i el diari digital. Pel 2010 Edicions Salòria preveu una facturació semblant ja que l'activitat editorial serà igual a la del 2009, tot i que, diu Pascual, pot ser que 'caiguin' una mica els ingressos.

Pels anys 2011 i 2012 l'editorial preveu retallades importants, amb una caiguda de ingressos de un 20% o un 25% tant per la davallada en publicitat com en la venda de llibres.

Pascual explica que l'edició de un llibre està entre els 6.000 i els 16.000 euros, depenen de si hi ha il·lustracions, fotografies, la qualitat del paper o de les tapes, són diners que l'editorial avança i que es recuperen a mig o llarg termini. Per tant, diu Pascual, 'ens haurem de ressituar', reduir costos i veure com evolucionen les coses en el futur.

A Edicions Salòria hi ha tres persones en plantilla, però hi ha una xarxa de col·laboradors fixes i d'altres habituals. La filosofia de l'empresa és no tenir gent en plantilla i fer encàrrecs concrets per a feines concretes a qui sembla que està millor capacitat per a certa feina.

El responsable de l'editorial explica que els problemes amb que es troben són bàsicament econòmics i de recursos, editar un llibre 'és car' i més si ho vols fer amb certa qualitat. En aquest sentit, diu Pascual, 'el mercat local és el que és' així que s'han de fer 'certs equilibris' per quadrar els números.

Pascual afirma que es rep 'poca ajuda' de les administracions locals que encara no entenen que 'la cultura és una industria' i que pot ser una opció de futur per les comarques pirinenques. Editar un llibre és un procés llarg on hi intervenen diversos professionals, des de la correcció, maquetació i disseny, il·lustradors, impremta, fins als transports, la distribució, les llibreries o les presentacions, així que l'edició d'un llibre genera un moviment econòmic que mou molta gent de la comarca, explica Pascual.

De l'edició d'enguany, Pascual, destaca La trementinaire i les nenes rosses, d'Isidre Domenjó amb il·lustracions de Carmen Invernón, un conte que enceta una col·lecció de literatura infantil. Va sortir per Sant Jordi i ha estat un èxit absolut, així que des d'Edicions Salòria ja es plantegen una segona edició, cosa que encara no ha fet amb cap llibre.

Edicions Salòria ha fet incursions amb llibres de fora el Pirineu, doncs 'des de la Seu es por editar de qualsevol cosa', diu Pascual. S'han fet dos llibres que es diuen Esmorzars a les terres de Lleida i Esmorzars a les terres de l'Ebre, que han estat dos encàrrecs de l'editorial al escriptor Isidre Revés. Enguany s'ha editat un llibre a partir del programa de TV3, A pagès, doncs el programa anava molt en la línia de l'editorial i es va demanar d'editar el llibre a Televisió de Catalunya que hi va accedir.

 

 

Llibres editats per Edicions Salòria Llibres editats per Edicions Salòria