Memorial Democràtic impulsa la formació especialitzada de guies per dinamitzar els espais de memòria

Publicat el 30 de setembre de 2009 a les 16:54

La directora general de la Memòria Democràtica ha explicat que és el primer curs que es fa per professionals d'espais de memòria històrica amb l'objectiu de donar a conèixer les diferents experiències com centres d'interpretació o vestigis que hi ha entorn a la nostra història recent. Bono ha explicat que arreu de Catalunya hi ha més de cinquanta punts que formen part de la xarxa d'espais de memòria. El curs vol donar a conèixer tots aquestos espais i ensenyar com fer-los compatibles amb els interessos pedagògics i econòmics del territori.

Bono ha dit què és important la formació per conèixer el que hi ha i d'aquesta manera poder reflexionar com fer compatible els interessos de difusió d'història i culturals, didàctics i els legítims per part de la gent del territori que sigui un espai de dinamització econòmica i turística. Bono ha explicat que a través de la xarxa d'espais del Memorial Democràtic s'ha de racionalitzar i donar coherència als espais existents donat que hi ha el perill de dispersió i que els Ajuntaments facin centres d'interpretació de recuperació de la memòria sense una connexió amb els existents i sense pensar en un ús ni funcionalitat posterior. La xarxa defineix de manera territorial i temàtica com interpretar la història i intenta que no coincideixin projectes similars.

La directora general ha dit que la primera fase, què és la de crear centres, està coberta. A Catalunya hi ha de més de cinquanta centres. Bono ha dit que ara es tracta de formar professionals per dinamitzar-los i donar a conèixer tots els temes que en ells s'expliquen.

El curs de formació per a guies, informadors i tècnics dels espais de memòria de Catalunya ha començar aquest dimarts a Sort i finalitzarà el proper dia 2 d'octubre. Durant aquests quatre dies s'analitzarà; el patrimoni memorial, memòria democràtica i espais de memòria actius, pedagogia i didàctica de la memòria i recursos per posar en valor els espais de memòria i fer-los visitables.

El Memorial Democràtic és la institució encarregada de dur a terme les polítiques públiques de la memòria a Catalunya. Ja fa uns anys va emprendre la tasca de recuperar i museïtzar el patrimoni memorial del període 1931-1980. En aquest sentit, es creà la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, un sistema de gestió patrimonial que s'estén arreu del territori amb l'objectiu no només de recuperar i dignificar, sinó també de convertir el patrimoni memorial en una important eina pedagògica. La Xarxa agrupa una gran varietat d'espais (itineraris, refugis antiaeris, centres d’interpretació...) que s'han ordenat en quatre grans àmbits: Espais de la II República; Espais de la Guerra Civil; Espais de frontera i exili; i Espais de lluita antifranquista i recuperació democràtica. Molts d'aquests espais ja estan força consolidats i per tal de dinamitzar-los encara més, el Memorial Democràtic ha decidit impulsar una formació especialitzada de guies, informadors i tècnics, que treballin per facilitar l'accés al coneixement històric i memorial d'aquests espais.

 

 

Alumnes del curs de memorial democràtic. Alumnes del curs de memorial democràtic. Foto: Marta Lluvich.