Nova ruta cultural guiada a Coll de Nargó

Publicat el 21 de juliol de 2009 a les 13:44

El Mirador del Cretaci és la gran novetat d'enguany perquè va ser inaugurat aquest hivern passat. Es tracta d'un jaciment paleontològic on es poden veure al seu lloc de formació petjades, nius de dinosaure, vegetació i restes d'ous fòssil.

Durant moltes desenes d'anys, els homes de Coll de Nargó es van dedicar a fer baixar fusta pel Segre, per portar-la cap a les terres del sud, anant a buscar l'Ebre. Feien servir el riu com a via de transport i la fusta, lligada cada biga a una altra, formava una plataforma anomenada rai. Els rais i els raiers es van acabar als anys trenta, quan el transport amb camions va començar a ser una realitat i la construcció de grans embassaments va suposar barreres infranquejables tant per l'aigua amansida com per l'alt graó de les preses.

L'estiu de 1998 es va inaugurar el museu dels Raiers, està integrat a la Ruta dels Oficis d'Ahir i es troba ubicat a l'antiga església del Roser, al cap de la vila. S'hi exposen les eines que utilitzaven els picadors al bosc ( destrals, tribis, aurelles...) i la pròpia dels raiers, la ganxa. També hi ha reproduït a escala un rai de tres trams i l'armari del raier' amb la roba i els estris que utilitzaven per anar al rai. Amb l'objectiu de recuperar de la memòria popular aquest antic ofici, l'any 1982 dos rais van tornar a baixar pel Segre, en un tram comprès entre els Clops de Fígols i el Pon d'Espia.

Aquesta tradició es va anar seguint i des de fa uns anys s'ha consolidat ja com un esdeveniment amb periodicitat anual. Enguany se celebrarà el 15 d'agost i consisteix en la baixada de dos rais i la celebració d'un dinar popular. Els dies abans es fa el muntatge dels rais a la plaça. El nom del museu dels dinosaures de Coll de Nargó, Límit KT, es correspon amb el que la comunitat científica utilitza per referir-se al moment de la gran extinció dels dinosaures, fa 65 milions d'anys. Justament l'exposició explica l'abans i el després d'aquell punt de la prehistòria que va suposar un profund canvi en l'evolució de la vida a la Terra.

L'espai expositiu de Coll de Nargó estarà dividit en diverses sales, dues de les quals estan dedicades als dinosaures terrestres i una altra als dinosaures marins. En una altra sala es recrea el despatx d'un geòleg de principis del segle XX, mentre que el passadís d'accés a aquestes sales serveix per explicar la línia del temps. La planta del soterrani està dedicada a la gran extinció dels dinosaures.

 

 

Gent visitant el museu dels raiers de Coll de Nargó. Gent visitant el museu dels raiers de Coll de Nargó. Foto: Salomé Escribà.