El Departament de Territori té previst iniciar dilluns les obres de la nova estació d'autobusos de Lleida, amb un pressupost de 381,1 MEUR, que s'ubicarà a l'entorn de l'antiga farinera de la Meta i els Docs, al costat de l'estació de ferrocarril. Les obres, que compten amb finançament del Fons Next Generation, tindran un termini d'execució de 22 mesos. Lleida registra anualment 1,4 milions de viatgers de més de 120 línies d'autobús, entre trajectes interurbans arreu de Catalunya, estatals i internacionals, i la ubicació de la nova estació permetrà potenciar la intermodalitat del transport públic. Ocuparà una superfície de prop de 12.500 metres quadrats i ha de donar resposta a la demanda de mobilitat actual i futura de la ciutat.
La instal·lació substituirà l'actual estació del carrer Saracíbar, que data dels anys 70, i es construirà al costat de l'estació del tren de la ciutat. Així, la nova estació es preveu que faciliti els intercanvis amb aquest model de transport, potenciï la mobilitat col·lectiva i proporcioni uns serveis més moderns i de més qualitat als usuaris.
Els primers treballs que es duran a terme a partir de dilluns consistiran principalment en la implantació de les instal·lacions d'obra, la col·locació de tancaments, la senyalització dels accessos i d'itineraris per vianants o la reubicació de la parada d'autobús. Així mateix, es desenvoluparan tasques de protecció de diversos elements dels Docs, i treballs topogràfics i geotècnics, i neteja i desbrossada de les zones exteriors.
D'altra banda, l'execució de l'obra comportarà, a partir del 20 de maig, del tancament de l'aparcament de zona blava al carrer Príncep de Viana. Com alternativa, es proposa l'aparcament soterrat de l'estació Lleida Pirineus, en què es disposarà d'un període gratuït de 15 minuts.
Durant les primeres setmanes de l'obra, no es preveuen afectacions en la mobilitat i el trànsit de la ciutat.
Característiques de l'estació
L'accés principal a la instal·lació se situarà a la plaça Berenguer IV, on es formarà un nucli d'intercanvi de diversos modes de transport: autobusos interurbans i urbans, tren d'alta velocitat i convencional, taxi, mobilitat a peu i també vehicle particular. Com a tret arquitectònic, el projecte incorpora la nau dels Docs, exemple d'arquitectura industrial i bé cultural d'interès local, com a part de la nova estació d'autobusos, recuperant el seu valor, donant-li un ús ciutadà i minimitzant les intervencions a dur a terme. Així mateix, es pretén que la construcció de la nova estació contribueixi a millorar urbanísticament aquest àmbit de la capital del Segrià.
El nou edifici s'implantarà a la plaça establint una relació amb la terminal de trens. Es planteja l'accés a l'estació a través d'un volum singular de vidre que s'eleva per sobre de l'alçada de la coberta dels Docs i que permeti la visió de la façana rehabilitada dels Docs també des de l'exterior. En aquest espai, s'ubicaran els mostradors d'informació i des d'aquí s'accedirà al vestíbul de taquilles i a l'espai d'andanes. També s'ha previst un espai mirador a la part superior del vestíbul de l'estació que, en un futur, es preveu destinar a usos culturals i socials.