Posen collars amb GPS als isards d'Aigüestortes per seguir-los

Publicat el 21 de juliol de 2008 a les 12:34

La femella d’isard, anomenada “Amitges” per l’àrea del Parc on va ser capturada amb una xarxa, és el primer dels sis isards que han de formar part del projecte d’investigació, desenvolupament i innovació aplicat al seguiment d’espècies salvatges. El collar que se li ha col·locat al voltant del coll ja està transmetent dades i en permetrà conèixer els hàbitats, delimitar de manera precisa quins territoris recorre, estudiar aspectes de la seva ecologia i proporcionar altres pautes útils per a la gestió de l’espècie.

Això serà possible perquè es recolliran les dades de les posicions temporals de l’isard –a fi d’estudiar-ne aspectes dispersius, desplaçaments estacionals segons els recursos i la climatologia, aspectes biològics del comportament-, i també altres dades del seu sistema immunològic.

En ser aquesta la primera experiència amb animals salvatges dins dels límits del Parc, també permetrà avaluar i millorar les tècniques de seguiment dels animals i dels transmissors que s’utilitzen. Aquests transmissors estan fixats en uns collars equipats amb GPS que compten amb un sistema de despreniment programat per a un període d’entre sis mesos i un any.

D’altra banda, aquest projecte completarà l’estudi de seguiment de ramats bovins que va realitzar el Parc l’any 2006 per avaluar la competència per l’espai entre les poblacions d’isard i els ramats de la zona i determinar el grau de compartiment en l’explotació de l’hàbitat entre espècies domèstiques i salvatges dins del Parc.

 

 

Moment de la captura de l'isard. Imatge del moment de la captura d'un dels isards.