Les obres de reparació de la variant han suposat una inversió de més de 2 milions d'euros. L'esllavissada fa provocar un esfondrament de la carretera de més de 2 metres de profunditat i uns 50 de llargada.
Víctor Orrit ha explicat que per eliminar els moviments de terres degut a les filtracions d'aigua s'ha hagut de sanejar el terreny i posteriorment emplenar-lo una altra vegada amb materials més sòlids que les argiles. Paral·lelament a les obres de reparació de l'esllavissada s'ha creat un pas subterrani per a pas de maquinaria agrícola i bestiar. Orrit ha dit que queda pendent d'acabar l'accés a la localitat de Conques.
Orrit ha explicat que els treballats han estat complicats per les adversitats climatològiques en que s'ha hagut de treballar i pel fet que es treballava en dos qüestions de manera paral·lela; en reomplir la muntanya esfondrada i en fer el camí subterrani per maquinària agrícola que ja estava licitada en el moment de l'esfondrament. En aquest punt també s'ha fet una canalització per passar l'aigua.
Amb la reobertura de la variant a les onze del matí d'aquest dijous els veïns de les localitats de Conques, Isona i Figuerola han vist com el trànsit constat de vehicles deixava de passar per l'interior d'aquestes localitats, pas alternatiu mentre han durat les obres.
Aquesta carretera es va inaugurar al 2003 i des d'aleshores sempre havia patit problemes de moviment de terres per les filtracions d'aigua però mai s'havien acabat de resoldre satisfactòriament. L'esfondrament de tota la carretera ha fet que en la seva reparació fos costosa tant econòmica com tècnicament per resoldre definitivament els moviments de terres, ha dit Orrit.
Un camió passant pel tram reobert de la variant d'Isona. Un camió passant pel tram reobert de la variant d'Isona. Foto: Marta Lluvich.