En aquest sentit, l'eurodiputat ecosocialista ha mostrat la seva oposició als paradisos fiscals per la seva opacitat ja que "la manca d'informació permet l'evasió fiscal de persones i societats amb elevades rendes i patrimoni, facilita l'ocultació de capitals il·lícitament obtinguts i el posterior blanqueig de capitals". "No en va en tots els casos de corrupció de rellevància descoberts a Espanya, el diner ha acabat d'una forma o una altra en un paradís fiscal per tal d'intentar que es perdés el seu rastre", ha recordat el dirigent ecosocialista.
De la mateixa manera, el cap de llista d'ICV ha destacat que "estimulen el tipus de gravement per la seva baixa o nul·la tributació a la vegada que amenacen eliminar els impostos sobre el patrimoni com ara està fent el govern socialista". "Si sumem l'evasió fiscal i la nul·la tributació veiem que el resultat és una reducció dels ingressos públics que es podrien destinar a política social", ha lamentat Romeva alhora que ha posat com exemple el cas espanyol que si reduís deu punts percentuals en el nivell de frau ens homologaria amb els països més avançats de la UE i permetria obtenir ingressos addicionals per valor de 38.000 milions d'euros. "Aquests ingressos s facilitarien finançar bona part de la diferència que ens separa en protecció social de la UE-15", ha explicat.
D'altra banda, l'eurodiputat d'ICV ha volgut posar de manifest que els paradisos fiscals són un dels actors responsables de que s'hagi produït aquesta crisi internacional. "Ha calgut una gran crisi financera com la que estem patint per a que es prengués consciència de la perversió dels paradisos fiscals. La seva opacitat i l'absència de fiscalitat els converteix en un refugi per a tota mena d'especuladors i defraudadors d'impostos", ha denunciat Romeva que s'ha mostrat convençut que 'els paradisos fiscals són un refugi per a delinqüents de les finances, els responsables d'aquesta crisi'.
Per tot això, Romeva ha apostat aquest dissabte perquè "la UE prengui mesures per a que deixin d’existir aquesta paradisos fiscals, començant per aquells que són membres de la UE". En el darrer llistat de paradisos fiscals de la OCDE d'aquest 2009 hi apareixen Àustria, Bèlgica i Luxemburg entre els països que encara no s’han compromès de forma substancial en el respecte als estàndards internacionals. Així mateix, també considera paradisos fiscals Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, Suïssa, Mònaco y San Marino, entre d'altres.
Tot i que el cap de llista d'ICV a les eleccions europees ha celebrat que per fi el G-20 s'hagi decidit a tractar el tema i prendre mesures al respecte creu que "les mesures preses són totalment insuficients perquè el que cal és un replantejament de tot el model financer". Romeva ha explicat que es regulen algunes activitats com l'Agència Reguladors Mundial però no s'instal·la un marc internacional de control de fluxos de capital que permetin controlar els moviments del tipus de canvi i que facin realment creïble a llarg termini el paper del FMI com a prestamista d'última instància.
Així, Romeva ha proposat que mitjançant l'aprovació d'una directiva sobre intercanvi d'informació que suprimeixi el secret bancari i que estableixi mesures severes d'aïllament financer, per als estats que no volen col·laborar. "Cal impedir coordinadament amb la resta del món els moviments de capitals cap a paradisos fiscals extracomunitaris", ha puntualitzat. 'Per això cal una fiscalitat europea i impulsar progressivament l’harmonització fiscal als països membres de la UE', ha reclamat l'eurodiputat ecosocialista.
Finalment, en la seva intervenció en l'acte de suport a la candidata dels Verds a Andorra, Romeva ha lamentat que tot i que Zapatero a la reunió del G-20 es ventava de ser un abanderat contra l'evasió fiscal i el secret bancari, a l'estat espanyol ha iniciat una reforma legislativa per permet a les persones amb residència als paradisos fiscals no tributin pels interessos que els generi la compra de deute públic. "Com apunta la Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat, si s'aprovés aquesta norma, si una societat espanyola paga un 30% sobre els seus rendiments per invertir en lletres del Tresor, si ho fa la societat de qualsevol corrupte o narcotraficant radicada a qualsevol paradís fiscal, no pagaria pràcticament res -quan abans pagava un 18%-", ha alertat l'eurodiputat.
Romeva: "Treballarem perquè la UE tingui una posició ferma en la persecució dels paradisos fiscals"
Ara a portada
Publicat el 20 d’abril de 2009 a les 13:22
Et pot interessar
-
Societat «Si el camp cau, cau tot el país»: resignació i resiliència dels pagesos després de la pedregada
-
Societat La CHE destina mig milió d’euros a reparar la presa de Rialb
-
Societat Les obres d'una planta solar obliguen a desviar els vehicles en una sortida de Lleida
-
Societat Condemnat a 4 anys d'internament per intentar matar un company de residència a Lleida