Signatures i WhatsApps contra els coloms de Balaguer

Veïns del Centre Històric es mobilitzen per forçar mesures contra la proliferació de les colònies d'aus que afecten habitatges i comerços

Desenes de coloms, en una teulada del Centre Històric
Desenes de coloms, en una teulada del Centre Històric | Veïns del Centre Històric
19 de gener del 2024
Actualitzat el 23 de gener a les 19:05h
"Quan jo era petit, els meus pares em portaven a la Plaça Catalunya de Barcelona per veure els coloms. Era una experiència única que no podia viure al poble, perquè no n'hi havien". Aquest record que explica en Jaume, un veí del Centre Històric de Balaguer, no el podran replicar els joves balaguerins d'aquí unes dècades, perquè actualment a la capital de la Noguera ja és possible fotografiar-se amb enormes estols d'ocells com feien i fan els turistes a la popular plaça barcelonina.

La proliferació de coloms que s'ha registrat en els darrers anys a Balaguer (una problemàtica que passa també a moltes altres ciutats del país) ha motivat una mobilització veïnal al Casc Antic del municipi amb l'objectiu de fer pressió a la Paeria de Balaguer per tal que implementi mesures per reduir la població d'aquestes aus.

Més d'un centenar de balaguerins s'han organitzat en un grup i un canal de WhatsApp, una àgora virtual on els membres d'aquest recent col·lectiu exposen greuges i proposen solucions en base als arguments dels tècnics amb els que han consultat en les darreres setmanes.

Els experts apunten que només els humans són els potencials depredadors dels coloms però que en els darrers temps s'ha deixat de veure aquesta qüestió com un problema. Però ho és: els coloms poden arribar a ser un problema per a la salut pública ja que que algunes aus poden patir malalties o ser portadores d’agents patògens que es transmeten a les persones. Així mateix, els animals degraden el patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació i també ocasionen problemes als llocs d’emmagatzemament de gra i als jardins. 

Els veïns del Centre Històric consultats per Nació lamenten els inconvenients que genera la relació quotidiana amb els coloms, un problema que ha provocat en alguna ocasió el plantejament d'un canvi de residència. És el cas de la Núria, que assegura que no pot estendre la roba al balcó perquè es taca d'excrements dels animals, que també li embossen les canonades, li fan malbé la teulada i li obliguen a netejar el balcó cada dia: "És una situació insostenible", explica. Des de casa seva veu les grans colònies d'aus que s'ubiquen en un gran edifici en obres abandonat, on els coloms s'hi arremolinen i hi crien.
 

Un balcó del Centre Històric, embrutit d'excrements Foto: Veïns del Centre Històric


El Pere, un conegut comerciant de la zona, assegura a aquest diari que ha de fer front a una despesa d'uns 2.000 euros per la instal·lació d'una xarxa de protecció que eviti que els ocells es posin rere la maquinària del seu negoci, un indret on els animals s'hi emplacen per protegir-se del fred: "Necessitem una reducció de les colònies de coloms perquè ens afecta en el nostre dia a dia i són un perill per als negocis", assegura el balaguerí. Com ell, molts altres comerciants del Casc Antic s'han implicat en aquesta campanya anti-coloms que ha posat en marxa una recollida de signatures per muscular la seva reivindicació a l'hora d'exigir mesures al consistori de la ciutat. 

Està previst que els impulsors d'aquesta acció intervinguin en el ple de pressupostos de la setmana vinent, i es preveu presentar una moció per tal que sigui sotmesa a la votació dels grups municipals en la sessió ordinària del proper mes de febrer. 

Des de la Paeria de Balaguer s'assegura que s'és conscient del problema que suposen els coloms, que en els darrers mesos també han afectat diversos equipaments com la Biblioteca municipal, que va tenir l'aire condicionat aturat durant bona part de l'estiu degut a l'obturació dels conductes provocat pels excrements.
Arxivat a