Ha estat en els primers anys d’aquesta dècada que l’Associació de Veïns d’Olp, amb el suport decidit de l’Ajuntament de Sort en el seu objectiu de recuperar i posar en valor el patrimoni cultural i religiós de la comarca, es va marcar el repte de recuperar l’antic campanar de l’Església de la Mare de Déu de la Purificació, d’estil barroc. El campanar original havia estat enderrocat a mitjans dels anys 70 del segle passat en descobrir-se esquerdes que amenaçaven la seva estabilitat, motiu pel qual, atès que en aquell moment no hi havia recursos per reparar-lo, es va decidir retallar-lo a la meitat.
Després d’anys d’estudiar les solucions tècniques més adequades per afrontar aquesta tasca, i mentre l’Associació de Veïns d’Olp posava en marxa diferents iniciatives per a recaptar diners amb aquesta finalitat, com ara la venda de loteria, es va redactar finalment un projecte tècnic per a la reconstrucció de l’antic campanar i restauració de la coberta de l’Església de Sta. Maria de la Purificació d’Olp, valorat en 240.000,00 euros, que l’Ajuntament de Sort va adjudicar, en data 28 de maig de 2008, a l’empresa CisSA, actuació que s’ha executat durant l’anualitat 2009.
D’aquesta manera, el petit poble d’Olp, amb només 50 habitants de dret, i ubicat a 1.100 metres d’alçada, al cor del Batlliu de Sort, recupera el seu perfil original i característic de la muntanya pirinenca. Cal remarcar que, a més del campanar pròpiament dit, s’ha retornat al seu enclavament original l’antiga campana de l’Església, que arran de la demolició del campanar original s’havia traslladat a la petita església de Santa Cecília, a Montardit de Dalt, i s’hi ha instal·lat també una rèplica de la imatge de la Mare de Déu de la Purificació, escultura romànica del segle XII (s’adjunta fotografia) que en l’actualitat es pot visitar al Museu Diocesà d’Urgell i que destaca per l’actitud majestuosa de la Verge Maria, el perfil delicat del rostre i la dolcesa amorosa de l’esguard, que contrasten amb l’esquematisme inexpressiu del Fill, amb un rostre tot just esbossat en la talla policromada.
L’acte d’inauguració, que representa una fita molt destacada per als veïns d’Olp i per al mateix Ajuntament de Sort, anirà precedit d’una caminada popular entre Sort i Olp, organitzada per la secció de muntanya de l’Associació Esportiva Pallars i l’Ajuntament de Sort, amb sortida a les nou del matí de l’Estació d’Autobusos de Sort. A més, a les dotze del matí un repic de campanes rebrà als convidats a l’acte, entre els quals cal destacar al ja esmentat Mons.Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, així com Joaquim Llach, president del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell, Glòria Renom, diputada de CiU al Parlament de Catalunya, l’Alcalde de Sort, Agustí López, i els regidors de la corporació municipal, a més d’altres personalitats polítiques i culturals de la comarca. L’acte es clourà amb un dinar popular que els veïns d’Olp compartiran amb les autoritats i els convidats a la festivitat.
D'altra banda, la població d’Olp acull també, el mateix dissabte 14 d’agost, la 3a edició de les Festes del Setge d’Olp, que tenen per objectiu commemorar els nou dies del Setge d’Olp per les tropes dels Cardona i el lliurament del Castell de València d’Àneu per Caterina Albert, esposa del comte Hug Roger III, fets d’una enorme rellevància en el marc de la Guerra del Pallars i la història de la comarca que van tenir lloc entre el 1484 i el 1487.
Enguany l’acte central d’aquesta festa amb arrels històriques, que tindrà lloc a les deu del vespre davant la Torre de Defensa d’Olp, el constitueix la representació de l’obra Lo somni d’un Pallars lliure, amb guió de Josep M. Bringué i Roser Tomàs, figures destacades de la historiografia pallaresa, que anirà a càrrec dels mateixos veïns d’Olp i que l’endemà, diumenge 15 d’agost, es representarà també al Pavelló d’Esports d’Esterri d’Àneu. La presentació d’aquest acte anirà a càrrec del senyor Agustí López i Pla, Alcalde de Sort, i la senyora Dolors Sistac Sanvicén, escriptora d’arrels pallareses.
El suport de l’Ajuntament de Sort en la recuperació del campanar d’Olp i en les festes del Setge d’Olp fa palès el compromís d’aquest ens local en la recuperació, difusió i posada en valor del patrimoni cultural, religiós i arquitectònic del municipi. Així, l’any 2001 l’Ajuntament de Sort va ser impulsor del Pla de Dinamització Turística que va desenvolupar el Consell Comarcal del Pallars Sobirà per a la recerca, recuperació i promoció turística del patrimoni religiós de la comarca, amb especial èmfasi en el romànic pirinenc. Altres fites destacades en aquesta tasca continuada han estat el retorn de talles religioses com la Mare de Déu de Bernui o la Mare de Déu del Remei de Sort, així com també de la creu de terme de Montardit de Dalt, fins fa poc exposada al Museu Maricel de Sitges o la rèplica del retaule de l’església d’Enviny, l’original del qual es troba a museus de Filadèlfia i Nova York, als Estats Units.
Imatge del campanar d'Olp. Imatge del campanar d'Olp.