Sort rememora l'ancestral ofici de xollar ovelles amb tisora

Publicat el 24 de juny de 2009 a les 16:48

La novetat d'aquesta edició de la xollada d'ovelles amb tisora ha estat una demostració de dos joves ramaders que han esquilat ovelles amb màquina elèctrica demostrant. Els visitants de la demostració han pogut veure d'aquesta manera les diferències entre esquilar una ovella amb tisora, mètode ancestral, i xollar amb màquina, mètode modern.

Eloy Isús, explica que xollar amb màquina és molt més econòmic, ràpid i tranquil per l'ovella. Isús explica que a casa seva ja xollen totes les ovelles amb màquines elèctriques però que per conservar aquesta ancestral tradició ell ha volgut aprendre l'ofici mil·lenari. Isús explica que per poder xollar una ovella primer s'ha de pessolar (lligar per les potes perquè no es mogui mentre l'esquilen) i desprès xollar. De la llana que li treuen se'n fan bellons per posteriorment comercialitzar.

Isús explica que un xollador amb tisora antigament xollava unes 40 ovelles al dia i actualment amb màquina elèctrica en xolla unes 400. Isús diu que el secret de la tècnica ancestral és tenir unes bones tisores esmolades i trobar el punt exacte entre la pell i la llana. Isús defensa el seu paper i explica que de no haver-hi joves com ell que segueixen la tradició en pocs anys acabarà desapareixent aquest ancestral ofici de xollar les ovelles amb tisora. L'època de xolla és a la primavera, moment abans de pujar els animals a la muntanya.

L'edició d'aquest any de la demostració de xollada ha arribat a la 19 edició i ha comptat amb la presència de Josep Maria Civís, Secretari d'Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, encarregat de xollar la primera ovella amb tisora.

 

 

Ramaders xollant ovelles amb tisora. Ramaders xollant ovelles amb tisora. FOTO: Marta Lluvich.