Investigadores de la Universitat de Lleida (UdL) recullen dades d'una desena treballadors de la campanya de la fruita a Ponent per conèixer el seu estat de deshidratació i d'estrès per calor, coincidint amb l'època més calorosa al camp.
Les proves formen part del projecte Hidroponent, una recerca interdisciplinària per mitigar el canvi climàtic. Durant quinze dies, els treballadors duen unes polseres que calculen la pèrdua d'aigua i electròlits (sodi i clorur) a partir de la suor. Un dispositiu mesura la sudoració en temps real i un altre, l'acumulada. També es recullen altres paràmetres com ara la seva temperatura corporal o la tensió arterial. L'objectiu és, a partir de les dades recollides, crear recomanacions d'hidratació aplicables.
Durant quinze dies, una desena de temporers que treballen a Térmens, a la Noguera, portaran una polsera còmode per treballar que calcula el seu estat d'hidratació en detectar la pèrdua d'aigua i electròlits (sodi i clorur) a partir de la suor, tant la sudoració en temps real com l'acumulada. També es recullen altres paràmetres biomèdics, com ara el pes, la freqüència cardíaca i la tensió arterial dels temporers abans i després de la jornada laboral, així com la temperatura i la humitat ambiental durant les hores de feina. Aquests controls es duen a terme sense interrompre ni alterar les seves condicions de treball per no interferir en els resultats.
L'objectiu del treball de camp és determinar i avaluar quins paràmetres fisiològics i ambientals incideixen en l'estat d'hidratació dels treballadors durant les onades de calor per poder identificar els factors de risc per a la salut associats a les altes temperatures.
Això permetrà crear recomanacions i intervencions contra la deshidratació adaptades a les onades de calor, les quals es podran extrapolar en altres condicions laborals de màxima calor a l'aire lliure, ha explicat una de les investigadores, Judith Roca. També ha afegit que els resultats que s'obtinguin es compartiran amb les administracions i ens relacionats amb la campanya fructícola. Les investigadores preveuen testar aquestes intervencions en la propera campanya de recollida de fruita
De la seva banda, Jaume Gardeñes, propietari de la finca on s'està fent l'estudi i responsable de Fruita dolça d'Unió de Pagesos, ha explicat que si el sector no es pot adaptar a la calor, que cada vegada va a més, haurà d'adaptar els horaris de collita, a més a més d'hidratar-se bé.