Un 38% dels llatinoamericans es planteja retornar al seu país d'origen

Publicat el 20 de març de 2009 a les 12:33

Amilacat es va crear el 2008 per oferir activitats esportives, d'esbarjo i de reforç escolar als joves immigrants de la Seu d'Urgell en risc d'exclusió social. Ara l'associació vetlla perquè aquests joves se sentin útils i motivats amb tasques com la elaboració d'aquesta enquesta.

L'Associació Amilacat ha presentat els resultats d'una enquesta realitzada a una cinquantena de famílies que formen part de la comunitat immigrant de la població de La Seu d'Urgell, on es relaciona el fenomen de la migració i la situació econòmica que es viu actualment. El perfil dels enquestats és d'un 60% de dones i un 40% d'homes entre els 25 i 50 anys. Un 38% dels enquestats no tenen papers i estan disposats a tornar al seu país, mentre que un 52% estan percebent l'atur o altres ajudes i per tant disposats a 'aguantar de moment'. De tot plegat es desprèn que només un 10% està legal i en actiu.

L'objectiu de l'associació és oferir activitats atractives a aquests joves totes les tardes per evitar que estiguin al carrer propiciant situacions conflictives i les queixes dels veïns, com era freqüent que succeís abans de la posada en marxa d'aquesta iniciativa. Entre les activitats que du a terme l'associació, amb l'ajut de personal voluntari immigrat i autòcton, cal destacar l'escola de futbol que segons la secretària d'Amilacat, Marta Agudelo, 'manté els nens molt motivats'. Agudelo mostra també la seva satisfacció en parlar de les classes de reforç escolar que se'ls imparteix en català, 'ja que gràcies a aquestes els nens estan canviant progressivament el carrer per l'adquisició de bons hàbits'. Paral·lelament als nois més grans se'ls imparteix classes de balls llatins.

L'últim pas que la junta d'aquesta associació ha pres per tal que els més grans d'aquests nois se sentin motivats, ha estat fer que prenguin la iniciativa en proposar activitats, involucrar-los així en el funcionament de l'associació. Una d'aquestes iniciatives ha estat l' estudi, via enquesta, de la situació del col·lectiu en relació amb la crisi a la Seu d'Urgell. Altres tasques que fan aquests nois són ajudar als més petits a fer els deures i jugar amb ells.

En principi l'associació va començar a funcionar pels nens de llatinoamericà però actualment acull immigrants de procedència diversa. Segons Agudelo, hi ha hagut algunes baixes perquè la gent ja ha començat a retornar al país d'origen en no poder fer front a la crisi.

 

 

Una de les classes de ball. Una de les classes de ball. FOTO: Salomé Escribà.