Un pastor i quatre mastins vigilaran 1.700 ovelles per evitar atacs de l'ós

Publicat el 13 de juny de 2009 a les 08:37

Gràcies a aquesta iniciativa l'any passat no es va produir cap atac. El pastor cuidarà de la ramada des d'ara fins a finals d'octubre, quan acaba la temporada de transhumància.

Enguany el projecte ha començat un mes més tard respecte a l'any passat a causa de la gran quantitat de neu que hi havia a les zones de pastura més altes i el risc d'allaus. L'èxit de l'edició passada de protecció de ramats ha portat aquest any a que s'hi sumessin dos propietaris de ramats més. Unes 1.700 ovelles i cabres d'un total de dinou propietaris es concentren des del passat 1 de juny fins a finals d'octubre a les muntanyes de Bagergue (Naut Aran) per pasturar. La ramada estarà vigilada pel pastor francès Gérard Romeau, que ha estat seleccionat per la seva gran experiència en cuidar ramats en zones osseres de França. Al pastor l'acompanyen sis gossos, quatre dels quals són mastins del Pirineu, entrenats per defensar els ramats de possibles atacs d'óssos o llops. Aquests gossos conviuen les 24 hores del dia amb les ovelles amb l'objectiu de defensar-les i avortar qualsevol possible atac. Pel pastor també són de gran ajuda a l'hora de conduir el ramat per la muntanya.

El conseller de Medi Ambient del Conselh Generau, Francesc Bruna, ha valorat l'experiència del primer any d'implantació d'aquest projecte, engegat la primavera de l'any passat, i ha dit que va ser molt positiva donat que no hi va haver cap atac. L'únic incident que hi va haver va ser una revolta dins el corral amb la qual van resultar mortes dos ovelles asfixiades per motius que encara es desconeixen.

La partida de 100.000 euros que permet portar a terme aquest projecte de protecció de ramats forma part de les despeses comptabilitzades dins del projecte LIFE europeu de recuperació de l'ós bru del Pirineu, que es va iniciar amb la reintroducció d'exemplars vinguts d'Eslovènia l'any 1996, i inclou la protecció amb gossos mastins. Del trasllat dels ramats fins a la muntanya se'n fa càrrec el Conselh Generau, també de la seva baixada i de les despeses del pastor així com del seu sou. Els ramaders procedents de zones d'alta incidència de l'ós, com és el municipi de Les (Val d'Aran), reben 10 euros per ovella i els de zona de baixa influència de l'ós 8 euros per ovella d'ajut.

El conseller de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, Francesc Bruna, ha explicat que la gestió del projecte i la contractació del pastor es fa des d'una comissió formada per ramaders, i que enguany han decidit apostar per aquest experimentat pastor en lloc del que van contractar l'any passat. Bruna ha detallat que una part del pressupost de la partida econòmica del projecte s'ha destinat a millorar algunes de les cabanes de la zona i en especial la que utilitza el pastor, que compta amb cuina, bany amb aigua calenta, dormitori i corrent elèctrica provinent de plaques solars.

La zona de concentració dels ramats és a Baguergue, la mateixa de l'any passat. La zona ha estat també escollida per la comissió de ramaders. Es tracta de pastures de Naut Aran on la presència de l'ós bru és quasi inexistent i els riscos d'atacs són mínims, a diferència d'altres pastures d'igual o millor qualitat de la zona de Baish Aran.

 

 

Un mastí dels Pirineus vigilant les ovelles. Un mastí dels Pirineus vigilant les ovelles. FOTO: Marta Lluvich.