La plaça del Mercadal de Balaguer acollirà el proper diumenge dia 12 de novembre la tradicional diada de colles sardanistes, un dels actes més consolidats de la Festa Major, que amb més de setanta edicions porta cada any a la ciutat colles de sardana esportiva d’arreu de Catalunya.
A l’edició d’enguany, on hi tocarà la Cobla Vila d’Olesa i a la que ja s’hi han inscrit 34 colles, hi prendrà part per primer cop un grup de joves escolars de la ciutat: en concret, els alumnes dels cursos de sardanes que organitza l’Escola Pia de Balaguer, que impulsa aquesta activitat des d’inici de curs i en horari lectiu.
Està previst que hi participin una quarantena de nens i nenes del centre educatiu, que hi ballaran amb tres rotllanes diferents, segons l’edat dels participants: un grup d’alumnes de tercer, un altre de quart, que són els que estan aprenent a ballar sardanes durant el curs i una tercera rotllana amb alumnes de cinquè i sisè, que van aprendre a ballar sardanes els darrers dos anys.
Segons explica una de les impulsores de la iniciativa, la professora Maria Pedra, des de l’escola s'ha apostat per una matèria, que sota el nom de Creativitat, inclou diverses disciplines com són la sardana o el teatre. Es tracta d’una assignatura que s’ofereix als alumnes de tercer i quart, fet que garanteix que cada any els estudiants d’aquests cursos tenen contacte amb la nostra dansa. Segons Pedra, "cal que les escoles donin a conèixer el patrimoni més proper, per tal que l’alumnat el conegui i se’l facin seu".
Els tallers que tenen lloc a l’Escola Pia van a càrrec de la monitora Montse Minguella, que ja fa anys que coordina els diferents cursos de sardanes que s’ofereixen a Balaguer, i que compta amb l’ajuda de la mestra Laia Aran. Segons Minguella, el fet que l’Escola Pia s’hagi sumat al Pla Saltem i Ballem ha facilitat que s’hi puguin desenvolupar els recursos pedagògics que aquest pla d’ensenyament de sardanes a les escoles està treballant des de fa més de trenta anys.
Està previst que els escolars ballin un total de quatre danses. Començaran amb el galop d’entrada, que el ballen totes les colles al moment d’entrar a la plaça. Tot seguit ballaran dues de les quatre sardanes de lluïment, les que corresponen a les colles de categories alevina, infantil i juvenil.
Seran la primera sardana anomenada Dolça Ester del Lluís Alcalà, i la tercera sardana anomenada Sóc de l’Oest del David Esterri. Finalment, també participaran al ball final, la sardana de germanor, que es ballarà amb rotllanes concèntriques i en la que s’interpretarà una obra d’estrena dedicada al centenari de l’escriptor Josep Vallverdú, encarregada a l’Anna Abad.
Una quarantena d'alumnes de l'Escola Pia participaran a la diada sardanista de Balaguer
Els escolars formen part dels grups per aprendre a ballar sardanes que impulsa el col·legi i faran un total de quatre danses a la Plaça Mercadal
ARA A PORTADA
-
ERC recorre el conveni urbanístic de Torre Salses i alerta del risc per al comerç local Oriol Almacellas Verdés
-
-
-
El sector porcí català manté el lideratge exportador tot i la caiguda dels marges Oriol Almacellas Verdés
-
Denuncien agricultura i agents rurals per «irresponsabilitat» en l’incendi de Torrefeta i Florejacs Redacció

- Àlvar Llobet i Sotelo
- Responsable de NacióLleida
Publicat el 07 de novembre de 2023 a les 11:31
Actualitzat el 07 de novembre de 2023 a les 12:34
Et pot interessar
-
Societat Josep Mallada, nou intendent en cap de la Guàrdia Urbana de Lleida
-
Societat Propietaris de la Sentiu de Sió i Montgai rebutgen la concentració parcel·lària per irregularitats
-
Societat La Sibil·la tancarà les portes després de gairebé 20 anys d’història al Turó
-
Societat Balaguer impulsa un pla pioner per protegir infants i joves de l’abús digital
-
Societat La Seu Vella de Lleida atrau més visitants i reforça la seva oferta cultural aquest estiu
-
Societat Salvem Vallmanya acusa el Govern d’arribar tard i reclama una actuació urgent