Unió de Pagesos denuncia que el Grup Borges no compleix amb els productors de pistatxo

El sindicat assegura que ha abaixat el preu de compra i els pagesos s'han vist obligats a buscar altres operadors

Una finca de pistatxos
Una finca de pistatxos | ACN
Redacció
03 de setembre de 2024, 08:46
Actualitzat: 8:46h

Unió de Pagesos ha denunciat que el Grup Borges està incomplint els acords amb els pagesos als quals va animar a cultivar pistatxos en l'àmbit del canal Segarra-Garrigues, principalment a Tàrrega però també a Verdú, les Borges Blanques, Juneda i algunes poblacions del Segrià.

Sergi Martín, responsable nacional de Fruita Seca d'UP, ha explicat que es tracta d'uns 70 pagesos que conreen unes 500 hectàrees i que ara han decidit trencar els contractes amb Borges per buscar altres operadors i poder rebre un preu just per poder seguir amb les seves produccions. A més a més, segons UP, Borges hauria deixat "en via morta" la planta de processat que tenia projectada a la zona, fet que encareix aquest procés als agricultors.

Unió de Pagesos ha recordat que amb la posada en funcionament del canal Segarra-Garrigues es va posar al damunt de la taula quins eren els nous cultius que es podrien fomentar per diversificar la producció agrícola del seu entorn i un va ser el dels pistatxos. Aquest cultiu en concret va venir promogut pel Grup Borges, que "s'hi va posar molt fort" amb el projecte pistatxo al qual molts pagesos que s'hi van acollir perquè era un cultiu nou, molt rendible, que s'estava instaurant a altres zones de l'Estat. L'àmbit del canal Segarra-Garrigues es va valorar com idoni perquè tenia una "terra perfecta".

Segons UP, l'any passat hi havia uns 70 pagesos que es dedicaven al cultiu de pistatxos en diferents punts de l'àrea regable del canal, amb un total de 500 hectàrees. Martín ha explicat que Borges feia un contracte a partir del qual donava assessorament al cultiu de pistatxo i assegurava la compra del producte, però al 2023, es van vendre tota la seva secció agrícola i també terres que tenien a Badajoz, Granada i Portugal amb les empreses que explotaven aquestes finques. Per això, ara només els quedarien les finques que hi ha a Ponent i un any abans d'aquesta operació, Borges ja hauria liquidat molt malament fruit de la compra de la planta.

Aquest fet va provocar, segons Martín, que als pagesos "se'ls pugés la mosca al nas". A més a més, el grup tenia projectada una planta de processat que ara hauria quedat "en via morta" i la collita de 2023 ja no té un destí per ser tractada. Per això, segons UP, Borges ja ha comunicat als pagesos que no comprarà més pistatxo en verd i això seria el primer incompliment del contracte perquè estaria estipulat que es comprava el pistatxo en verd abans de processar. Borges hauria comunicat als pagesos que han de portar els pistatxos a dues empreses que es dediquen a aquesta fase del procés i llavors els liquidaran el pistatxo en sec.

Una liquidació, que segons el sindicat, és "de pena", o sigui que els paguen el pistatxo molt per sota del preu de mercat i se'ls cobra un "preu desorbitat" pel processat. Això estaria passant perquè Borges tenia els contractes firmats amb els pagesos i no se'n podia desfer. Així s'evitaria pagar una indemnització als pagesos però al final els pagesos s'han ajuntat i han decidit trencar ells amb el contracte i buscar altres operadors que els comprin els pistatxos per poder seguir amb la producció.

Arxivat a