Uns 200 alumnes es queden cada any sense poder estudiar en català

Publicat el 08 de gener de 2010 a les 14:50

Actualment la demanda sempre supera l'oferta existent i es calcula que entre 150 i 200 alumnes es queden cada any sense poder estudiar català a la Catalunya del Nord.

La primera Bressola de Perpinyà es va crear a la clínica veterinària 'La Croix bleue' a la Carretera d'Elna. L'escola de Nyils va ser la segona escola creada per la Bressola el 1977 i la primera que fou allotjada a un edifici municipal gràcies a l'ajuntament.

No va ser fins el curs 2002 /2003 que van iniciar-se els primers estudis secundaris amb la Bressola. El col·legi d'ensenyament secundari ha anat creixent any rere any i ha de passat de 18 a 82 alumnes l'any 2009.

'L'escola Bressola ha anat creixent malgrat l'aïllament, els sabotatges i l'oposició dels partits', ha denunciat Joan Pere Le Bihan, director general de les escoles La Bressola de la Catalunya del Nord. Al seu entendre, s'ha demostrat que el fet d'ensenyar en català no perjudica els estudis dels alumnes.

Per això, des de la Bressola es demanen noves fonts de finançament i més espai, ja que actualment tenen 700 alumnes 'però en podríem tenir 3.000', ha afegit a l'ACN Le Bihan. Actualment, el govern francès paga els sous de la majoria de mestres però l'associació d'amics de la Bressola s'ha de fer càrrec del personal no docent i de l'espai, un cost que assoleix els 500.000 euros. Precisament aquestes limitacions els han impedit obrir una escola al Vallespir, l'única comarca que encara no té una escola on poder estudiar en català.

L'èxit de la Bressola rau, segons Le Bihan, que no només ha arribat als 'catalans i catalanistes' sinó també a la població general del país. 'Hem aconseguit que la Bressola sigui l'escola del país adaptada a la situació geogràfica', ha afegit el director general de la Bressola. Aquesta circumstància ha propiciat la proliferació d'escoles bilingües a França.

Tot i així, Le Bian insta a 'ensorrar la frontera mental' que encara hi ha entre Catalunya i la Catalunya del Nord per aprofitar la 'nova oportunitat' que té el català a la Catalunya del Nord. I és que, segons la filosofia Bressola, aquestes escoles no només ensenyen el català sinó que fa servir el català com a llengua de comunicació.