La Casa Vallmanya d'Alcarràs, on va estiuejar el president de la Generalitat Francesc Macià, es va deteriorant sense que encara no s'hagi aclarit el seu esdevenidor. La propietat futura de l'immoble està en suspens després que el procés de compra hagi encallat en els darrers mesos.
El departament de Cultura, així com el de Justícia, la Diputació de Lleida, i l'Ajuntament d’Alcarràs van acordar el desembre passat la compra de la casa amb l'objectiu de restaurar-la, però aquest tràmit encara no s'ha produït mig any després. Des de l'organisme provincial s'assegura que tenen els diners preparats per quan es faci efectiva la compra, i es recorda que és responsabilitat de l'Ajuntament d'Alcarràs aquest tràmit d'adquisició: "Tenim la partida preparada per fer el nostre pagament", s'assenyala des de la Diputació.
Des del consistori s'espera tancar la compra quan culminin les negociacions amb el propietari, que no vol vendre la casa fins que no es concretin les contrapartides que demana, que es fonamenten en la construcció d'un camp clos l voltant de les seves finques agrícoles per evitar que hi entrin els conills i danyin els cultius.
Aquesta petició preocupa l'ajuntament, que veu complicat que es pugui donar el permisos atès que aquesta obra s'hauria de realitar al costat de la carretera L-800 i d'un curs natural, fet que genera dubtes sobre l'aval que permet la normativa urbanística i la inundabilitat. Per resoldre aquesta qüestió, el propietari ha d'obtenir informes favorables de la direcció general de Carreteres de la Generalitat així com l'aprovació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Fins que això no passi, el propietari assegura que no vendrà la casa.
Davant d'aquesta situació, des de la plataforma Salvem Cal Macià s'ha demanat l'expropiació de la casa. "Ha arribat l’hora de moure i fitxa i expropiar Casa Vallmanya. La Llei ho avala i no passa absolutament res per fer complir la llei. Més aviat et pot passar alguna cosa si ets l’encarregat de fer-la complir i desisteixes de fer-ho", assenyala Ferran Dalmau, un dels portaveus del col·lectiu.
Cal Macià presenta un greu estat de deteriorament, amb una part de la teulada ensorrada i una estructura molt debilitada. Les imatges de la casa a les que ha tingut accés Nació palesen la necessitat d’una intervenció urgent com reclama el col·lectiu. Consultats per aquest diari, membres de "Salvem Cal Macià" alerten que la casa està en una "situació límit" de degradació que la fa molt vulnerable als rigors climatològics. La casa ha resitit a dures penes els temporals de l'hivern i de la primavera, i les recents pluges no han fet més que debilitar-la: l'aigua cau a l'interior i parts de la teulada ja s'han ensorrat.
En aquest sentit, el Departament de Cultura va resoldre fa unes setmanes l'estimació del recurs d'alçada presentat per la plataforma Salvem Cal Macià amb el qual sol·licitava la declaració d'aquest immoble com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Amb aquesta resolució, va començar el tràmit per estudiar la possible declaració de la casa com a BCIN, que ha de disposar de l'informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i de l'Institut d'Estudis Catalans i, en última instància, ser aprovat pel Govern de la Generalitat.
El 2008, l’Ajuntament d’Alcarràs va declarar la casa com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), però degut a la inversió que requeria la compra i restauració de la casa, no ha pogut fer-se responsable de la seva conservació i difusió patrimonial. Diverses organitzacions com el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) i el Fons de Documentació de l'Esquerra Independentista a Ponent (FDEPI) han insisit en la importància d'aquesta casa a nivell de patrimoni i de memòria, però aquesta defensa no s'ha traduït mai en obres de millora.
Un "retir espiritual" de Francesc Macià
La casa de Vallmanya va pertànyer a la família d'Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià, que era de les Borges Blanques. Després de la mort l'any 1897 del pare d'Eugènia, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, el matrimoni va començar a passar molts estius a la casa pairal, estades que s'allargaren fins la mort de Macià el dia de Nadal de l'any 1933, encara que van quedar interrompudes pels anys d'exili del polític.
La casa es convertí en un espai on Macià hi anava a desconnectar de la vida com a militar i, posteriorment, com a polític. Era un "retir espiritual". Amb l'esclat de la Guerra Civil però, la família de l'expresident marxaà a l'exili i no va ser fins als anys cinquanta que la seva filla Maria va tornar a Vallmanya amb la voluntat de recuperar la propietat familiar. Es trobà, però, que l'Institut Nacional de Colonització havia fragmentat la finca, que passà d'ocupar unes 3.500 hectàrees a aquedar-se amb unes 400.
Finalment, els nets en van vendre la propietat, que anà canviant de mans fins a l'actual propietari, un empresari ramader. L'interior de l'habitatge va ser modificat després d'un incendi durant la Guerra Civil.