L’autor aporta dades i reflexions per al debat sobre el futur del Principat en un moment en què el país s’enfronta a tot un seguit de reptes que haurà d’assumir sense demora.
El llibre s’estructura en dues parts. A la primera, Un país singular, Valls fa un repàs històric per centrar-se en aquells aspectes que han acabat definint l’Andorra d’avui, des de la mateixa signatura dels Pariatges fins al boom comercial de mitjan segle XX tot passant per la constitució del Consell de la Terra, les reformes polítiques i les petites revolucions viscudes al país.
A la segona part, Andorra en la cruïlla, l’autor dissecciona els nuclis de poder, el parroquialisme, el creixement desmesurat i, entre d’altres punts, la identitat perduda. El llibre es clou amb un annex: un petit “qui és qui” de l’economia andorrana.
Àlvar Valls (Barcelona 1947) viu a Andorra des de l’any 1979. Ha estat director de les publicacions mensuals Actual i La Revista d’Andorra i del diari Més Andorra i cap de redacció del Diari d’Andorra, a més de practicar el periodisme d’opinió en aquests i altres mitjans del Principat. Ha publicat el llibre La nova Constitució d’Andorra (1993) i és autor del Diccionari Enciclopèdic d’Andorra (2006). Amb Andorra entre l’anacronisme i la modernitat, Pagès Editors enceta una nova col•lecció, Miralls, que dirigeix Alfons Quintà.