El negoci de les extensions de cabell procedent de l'Índia, en el Documental del mes

Publicat el 28 de juny de 2010 a les 18:08
Dins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure dijous dia 1 de juliol a les 9 del vespre al teatre Conservatori de Manresa ‘Hair India', de Raffaele Brunetti, una història sobre el culte a la bellesa a l'era de la globalització. Una visió original sobre l'Índia d'avui i les seves contradiccions, on es barregen modernitat, creixement econòmic, pobresa i tradició.

A "Hair India" una família humil que viu en una petita població rural a l‘Índia emprèn un viatge de peregrinació de cinc dies fins al temple de Simachalam per entregar els seus cabells. A Bombai, una editora de la secció de moda d'una revista femenina decideix posar-se extensions als cabells per assistir a la desfilada de moda de l'any.

A l'altra banda del món, un poderós fabricant d'extensions italià espera l'arribada d'una comanda de tones de cabell procedent de l'Índia que vendrà a preu d'or. Mentrestant, a Bangalore, el seu soci indi busca pels temples de tota la regió el millor material per a les cabelleres més cèlebres d'orient i d'occident.

El Documental del Mes té com a objectiu acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques. Amb aquesta finalitat, habitualment, el primer dijous de cada mes s'estrena una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, país Valencià, Illes Balears i resta de I'Estat Espanyol. Els Documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l'Estat. La selecció de documentals la realitza un comitè de selecció de Parallel40.

Les entrades de les sessions d'El Documental del Mes costen 4 euros i 3 amb el Carnet de CineClub i Galliner i es poden comprar a les taquilles del Kursaal, per telèfon (938723636) i una hora abans de la sessió a les taquilles del Conservatori.

La pel·lícula
La llegenda explica que Vishnu, quan va planificar les seves noces, va acumular un gran deute amb Kubera, el tresorer dels déus. Tot i així, Kubera, havia fixat un interès tan alt, que va decidir que el préstec només podria ser pagat per les generacions futures. Durant segles, els devots han ofert les seves possessions més preuades. Actualment, cada dia 40.000 peregrins donen l'única cosa que posseeixen en un ritual de purificació: el seu cabell.

No obstant això, cap d'ells sap que les seves ofrenes alimenten un lucratiu negoci: el de les extensions millor pagades del món, que fa guanyar a molts empresaris milers de milions anuals. Cameron Díaz, Celine Dion, Paris Hilton, Jennifer Aniston, Christina Aguilera o Halle Berry són només algunes de les celebritats que opten per posar-se aquestes extensions sovint per canviar d'imatge.

Els directors Raffaele Brunetti i Marco Leopardi dirigeixen Hair India, el film que El Documental del Mes oferirà a partir del 1 de juliol a la seva xarxa de sales. Hair India presenta una història sobre el profit que es treu de la fe de milions de peregrins indis que ofereixen el seu cabell en honor a Vishnu, però també una història sobre el culte a la bellesa en l'era de la globalització. A la vegada, posa en evidència les contradiccions de l’Índia actual, on es barreja modernitat, luxe i creixement econòmic amb tradicions ancestrals i pobresa.

El documental, centrat principalment a l'Índia, presenta els desitjos i interessos de quatre protagonistes i les seves històries queden entrellaçades. És el cas de Gita, una nena humil de Bengala i la seva família. El documental mostra el ritual que segueix aquesta família abans d'arribar al temple per a oferir el seu cabell. D'altra banda, a Itàlia, un dels empresaris més importants d'aquest sector, Thomas Gold, director de Great Lenghts, espera una comanda de tones de pèl. La major part viatjarà a Hollywood, on les celebritats paguen 4.000 dòlars per posar-se-les. Alhora, el seu soci a l'Índia, Balsara, s'encarrega de buscar-li el millor material anant de temple en temple. No molt lluny, a Bombai, Sangeeta Waddwanee, l'editora de moda d'una prestigiosa revista femenina, decideix posar-se les mateixes extensions que les celebritats per assistir a la desfilada de moda de l'any, sense saber la seva procedència ni el sacrifici que ha costat als seus compatriotes.

Quatre vides diferents, quatre punts de vista distints, quatre objectius i un únic nexe: el valor de la cabellera.

Els directors
Raffaele Brunetti és director i productor de documentals des de 1987. A més, és fundador de B&B Films, productora de documentals de contingut social, històric i mediambiental. Ha treballat en col·laboració amb diverses de les televisions europees i internacionals més destacades del món, com la RAI o el canal National Geographic. Ha rebut diversos premis pel seu treball, entre d’altres, el Globus d'Or per la pel·lícula Mitumba. Per la seva banda, Marco Leopardi ha dirigit més de 30 documentals. Posseeix a més una trajectòria destacada com a reporter fotogràfic. Leopardi destaca per treballs com Oltre la sbarra, un documental sobre la radiació a les àrees de Txernòbil o "A Perfect World", que forma part de la sèrie Sense Fronteres, de National Geographic.

Premis i festivals
  • Premi Ondas al Millor Programa Internacional (Espanya, 2009)
  • Prix d’Itàlia (Itàlia, 2009)
  • Premi del jurat Guangzhou Documentary Film Festival (Xina, 2009)
Presència als festivals de cinema i documental més importants del món:
  • Hot Docs Canadian International Documentary Festival (2009), DOCNZ New Zeland International Documentary Film Festival (2009), Docville International Documentary Film Festival (2009), IDFA Amsterdam International Documentary Film Festival (2008) i Festival dei Popoli (2009), entre otros.
FITXA TÈCNICA
HAIR INDIA
Itàlia (2008), 75 minuts.
Direcció: Raffaelle Brunetti i Marco Leopardi.
Producció: Carmen Gonzales.
Fotografia: Marco Leopardi.
Edició: Ilaria de Laurentiis.
So: Stefano Varini.
Música: Alfonso D’Amora.
Productora: B&B Film, Terra.
Distribuïdora: Mercury Media.

Versió original anglès, italià, bengalí, hindi i telugú subtitulada al català.

El Documental del mes es podrà veure al Teatre Conservatori de Manresa, el dia 1 de juliol a partir de les 9 del vespre.