El pregó de la Llum elogia la cooperació pel bé comú

L'alcalde Junyent va aprofitar el discurs de cloenda de l'acte per assenyalar als qui "s'indignen però no sumen", dels que va dir que eren "una minoria"

Publicat el 15 de febrer de 2014 a les 14:46
El pregoner, Joan Soler, rep un obsequi i l'aplaudiment dels presents. Foto: Sussi Garcia

Les festes de la Llum de Manresa van tenir una estrena amb gust de bon vi i de productes agrícoles del Bages. L'enòleg i agrònom Joan Soler i Playà va pronunciar ahir un dels pregons més breus, però alhora amb més sabor, cos i solera que es recorden en els darrers anys. L'expert vitivinícola manresà va aprofitar la metàfora de la Llum, de l'aigua i de la Sèquia per fer un elogi "de la cultura de l'esforç i de l'interès comú, a l'hora de fer bé les coses".
 
Elegit per l'Associació Cuineres del Bages que enguany administra les festes, Joan Soler va aprofitar el seu parlament per defensar l'emprenedoria, "la valentia i la confiança en l'autoritat moral de poder fer una gestió racional de la terra". I va posar alguns exemples de la que va confessar que era la seva principal filosofia de vida "saber destriar tot allò que és pel bé comú del que tan sols aprofita una minoria (...) La meva opció no és indignar-me ni anar en contra, ho considero un desgast d'energia que et deixa més fotut del que estaves". També va dir que massa vegades només "ens seguim movent entre allò que el poder diu que es pot fer i allò que ens diu que no es pot fer". 
 
Joan Soler va lamentar, per exemple, que ben a prop de Manresa hi hagi "tanta superfície de regadiu sembrada de cereal, o fins i tot sense treballar". I en contraposició a aquesta trista realitat, va destacar el benefici per a la comunitat d'algunes cooperatives de consum catalanes com El Rostoll verd, L'Almàixera, La Guixa, o l'ARRC (Agricultura i Ramaderia de Responsabilitat Compartida).
 
Es va centrar en aquesta última entitat de la qual va destacar que els seus membres comparteixen uns horts al barri de Sant Pau, "amb la idea que el menjar els costi el que els costa fer-lo (...), apartant el taulell que separa el productor del consumidor, posant-se tots al mateix costat".
 
Aprofitant la seva referència específica al barri de Sant Pau, Joan Soler va reivindicar un dels monuments ignasians menys coneguts a la ciutat: "El Pou de Llum", una escultura situada a l'esplanada de Santa Clara, amb vistes espectaculars del Cardener, de Manresa i de Montserrat; lloc on es presumeix que Sant Ignasi va arribar a la il·luminació. Un indret sobre el que Soler va incidir en la necessitat d'arranjar l'espai "fer-nos-el nostre, alhora que posem de relleu el nostre patrimoni, la nostra història, i ens fem el regal de poder-hi passejar".
 
Joan Soler va concloure el seu pregó amb una referència elogiosa a la tasca de l'Associació Cuineres del Bages a la qual va desitjar llarga vida en la seva tasca "de recull històric, cultural, sensitiu i emocional del que és el nostre territori" de tal manera que "el seu receptari cultural i vivencial es mantingui i es transmeti com a eina d'identitat i benestar".
 
El Saló de Sessions de l'Ajuntament era ple de públic, representants en la seva majoria de les entitats més protagonistes en aquests dies de festa. El missatge de valors, de concòrdia i de treball pel bé comú pronunciat pel prestigiós enòleg local van ser premiats amb un llarg aplaudiment de la sala, on també hi eren dos exalcaldes de Manresa: Juli Sanclimens i Josep Camprubí.
 
L'actual alcalde, Valentí Junyent, en nom de tota la Corporació que l'acompanyava a presidència (regidor de Cultura i presidents o portaveus de tots els grups municipals), va agrair el pregó de Joan Soler i en va destacar, precisament, les seves paraules de defensa del compromís social i de participació cívica.
 
En aquest sentit, Valentí Junyent també es va referir als "que s'indignen" igual que havia fet el pregoner; tot i que ell ho va fer en un to molt més polític, fins i tot contrariat, destacant que a les persones que "s'indignen però que no sumen, ni aporten idees i solucions se les ha d'escoltar en la seva reivindicació legítima", però també s'ha de saber "que són una minoria".
 
Les paraules de Junyent adquirien un sentit especial i eren, gairebé segur, una referència crítica i fins i tot enutjada, de la creixent activitat de protesta d'alguns moviments socials de Manresa. Era molt present, per exemple, una d'aquestes darreres protestes que va cloure aquest mateix dimecres amb un desallotjament forçat per antiavalots dels Mossos d'Esquadra en una intervenció policial que ha generat no poca polèmica.
 
L'acte, que havia començat amb una salutació a càrrec de la presidenta de l'Associació de Cuineres del Bages, Dolors Gómez Pardo, va cloure, com és tradicional, amb la interpretació dels Goigs de la Llum. I, en acabat, amb l'inici a la Plaça Major del Correfoc de la Llum.