El Projecte Educatiu de Ciutat presenta «Aiguallum» en un concert de la Festa Major

Veus de la diversitat, el CD llibret que duu aquest nom es va presentar per Sant Jordi i recull 21 temes sobre la llum o sobre l’aigua cantats per persones nouvingudes en la seva llengua original

Publicat el 25 d’agost de 2009 a les 16:22
La Festa Major de Manresa ha estat el marc triat per estrenar el projecte musical “Aiguallum”. Veus de la diversitat, el CD llibret que duu aquest nom es va presentar per Sant Jordi i recull 21 temes sobre la llum o sobre l’aigua cantats per persones nouvingudes en la seva llengua original. “Aiguallum” és una de les accions estrella del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) d’aquest any.

El concert consistirà en la interpretació d’un repertori de 16 cançons a càrrec dels cantants i de la banda de músics liderats per Toni Xuclà, director musical del projecte. L’actuació tindrà lloc diumenge dia 30 d’agost, a les 7 de la tarda, a la plaça de Sant Domènec de Manresa, i compta amb el patrocini del Parc de la Sèquia de Manresa, amb la col•laboració de Manresana d’Equipaments Escènics i Sibelius i és organitzat per l’Ajuntament de Manresa, la Fundació Orfeó Manresà i la Casa de la Música. Tot el projecte musical –és a dir, el CD llibret i el concert- s’ha pogut tirar endavant gràcies a la producció executiva de l’Ajuntament de Manresa i de la Fundació de l’Orfeó Manresà.

El principal atractiu d’aquest concert és tenir la possibilitat de veure actuar sobre un escenari els cantants que van enregistrar el CD, la majoria dels quals són amateurs. Els assistents al concert podran sentir en directe com persones nouvingudes d’arreu interpreten cançons sobre la llum o sobre l’aigua en llengües tan diverses com l’armeni, el rus, l’italià o l’àrab, entre d’altres.

Durant el concert es podrà comprar el CD
El sentit d’aquest projecte musical va més enllà de la música, però sense la música hagués estat impossible teixir la complicitat que l’ha fet realitat. El CD llibret, que també es podrà comprar durant el concert al preu de 10 euros, recull la veu de 21 nous manresans, persones procedents de diferents països del món que, tot i no ser la majoria d’ells ni músics ni cantants professionals han tingut la valentia de posar-se davant d’un micro per cantar-
nos melodies populars de les seves terres d’origen. Són temes que ens parlen de la llum o l’aigua, dos elements universals i que, alhora, van lligats íntimament a la nostra història local.

Però el resultat d’aquest exercici va més enllà de la seva banda sonora. En el llibret adjunt, els podreu conèixer una mica més; sabreu perquè són a Manresa; què fan; i descobrireu algunes de les persones de carn i ós que hi ha darrere del mot immigració. La música, una vegada més, es revela com una eina de comunicació de primer ordre que, superant les barreres culturals i les dificultats idiomàtiques, és capaç d’unir persones ben diverses que coincideixen en l’ara i aquí per construir un projecte comú.

Els intèrprets del disc que intervindran en el concert són Valentina Nikolaeva, Anna Sourkova, Lusik Bazeyan, Natalya Chabanova, Valeria Balanuta, Djilandiang, Dina Chorrib, Grup Sidi Infi, Morittz Eiris, Martha Yasmin, Jav Gianno, Yermani Malianao, Lou Hevly, Hernani Raja Viana i Seàn Silla.

Els músics contractats per acompanyar als cantants són: Juan Carlos Garcia (acordeó), Gerard Cantero, (baix), Bernat Torras, (percussió), Ernesto Biceño (violí) i Etrugrul Coruk (flauta i saxos).