La intervenció a l'edifici del Museu del Barroc guanya un premi NAN d'Arquitectura

El projecte el firma l'arquitecte David Closes Núñez, cap de Servei de Projecte Urbans i Infraestructures de l'Ajuntament de Manresa

Imatge d'arxiu de les obres a l'exterior de l'antic Col·legi Sant Ignasi
Imatge d'arxiu de les obres a l'exterior de l'antic Col·legi Sant Ignasi | Pere Fontanals / Arxiu
Redacció
29 de novembre de 2024, 16:33

La intervenció de l'antic Col·legi Sant Ignasi, que acull el Museu de Manresa - Museu del Barroc de Catalunya, ha estat distingit amb el premi NAN d'Arquitectura al millor projecte de rehabilitació. El guardó s'ha lliurat aquest dijous al vespre en el transcurs d'una gala celebrada al Círculo de Bellas Artes de Madrid. Allà, l'arquitecte autor del projecte, el cap de Servei de Projectes Urbans i Infraestructures Territorials de l'Ajuntament de Manresa, David Closes, i la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante, han recollit el reconeixement.

El jurat dels premis NAN està format per personalitats professionals i acadèmiques de prestigi en el sector de l'arquitectura. El guardó arriba just la mateixa setmana que la Generalitat de Catalunya ha declarat el Museu del Barroc de Catalunya com a Museu d'Interès Nacional.

Els premis NAN els concedeix la revista i portal temàtic d'arquitectura del mateix nom, amb l'impuls del grup Peldaño, i compten amb el suport del Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya. Els guardons reconeixen, per una banda, els millors projectes d'arquitectura en vuit modalitats diferents, que són la millor rehabilitació, que s'ha concedit al projecte manresà, el premi a la sostenibilitat ambiental, al millor habitatge unifamiliar, al millor habitatge plurifamiliar, al millor equipament o gran infraestructura, al millor disseny d'hotels, al millor disseny de restaurants i el premi Nan x Fundació ONCE a l'accessibilitat. Per altra banda, també s'atorguen nou guardons que reconeixen els millor materials de construcció en diferents àmbits.

Rehabilitació de l'immoble i millora de l'entorn

La rehabilitació de l'antic Col·legi de Sant Ignasi (segle XVIII-XIX), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), ha permès a la ciutat recuperar un equipament patrimonial de primer ordre per destinar-lo a usos culturals i turístics, entre els quals destaca el Museu del Barroc de Catalunya, convertit ja en equipament museístic de referència al país.

Es tracta d'una acció estratègica de govern, que permet complir diversos objectius a la ciutat: recuperar patrimoni, guanyar un equipament cultural de referència al país, transformar urbanísticament tot l'entorn -Via Sant Ignasi, carrer Bertrand Serra i plaça de Sant Ignasi-, revitalitzar el Centre Històric, en especial el barri de les Escodines, i potenciar el paper de Manresa dins l'àmbit turístic nacional.