El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat aquest dimarts declarar Museu d'interès nacional el Museu del Barroc de Catalunya de Manresa per "la importància, significació i elevat valor cultural de la seva col·lecció per al patrimoni cultural de Catalunya”.
Per al Govern català, el Museu és una institució patrimonial que ha de ser referent nacional de la col·lecció d'art de l'època del barroc al país, posant-la al servei de les necessitats discursives d'altres institucions museístiques. A més, també ha d'estar a disposició d'acollir dipòsits que ajudin a la documentació preservació d'aquests béns.
L'equipament depassa el marc estrictament local, tant per la història i recorregut en relació amb la història cultural del país, com pel que fa a les seves col·leccions. La funció del museu és la de ser el punt central dels programes dedicats a la presentació global de l'època barroca, d'acord amb el programa Territori Barroc de la Generalitat de Catalunya. Alhora, també promociona itineraris per donar a conèixer importants elements del patrimoni barroc català.
El Museu del Barroc de Catalunya és una institució pública, gestionada directament per l'Ajuntament de Manresa, que adquireix, estudia i difon els testimonis materials de la cultura de la ciutat i el seu territori, especialment en temàtiques d'art i història. La institució compta amb més de 120 anys d'història, amb diferents canvis d'ubicació i de nom.
En aquests moments l'exposició està formada pel fons del Museu de Manresa, obres de la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya, del Museu Nacional d'Art de Catalunya i d'altres museus i institucions del país.
Aplega uns béns que conformen unes col·leccions singulars i importants dins de l'art català. Un fons que actualment consta de prop de 12.000 béns inventariats, testimonis materials de l'art i la cultura de la ciutat, amb una especial incidència en l'entorn comarcal. Però a més, també aplega objectes i col·leccions d'abast i interès nacional, amb un important fons d'arqueologia, història i art.
El Museu del Barroc de Catalunya reuneix un important conjunt d'obres barroques a la seva col·lecció, amb més de 180 peces exposades. Destaquen les talles de fusta, daurades i policromades dels segles XVII i XVIII, elaborades per tallers manresans i autors de gran rellevància dins el panorama artístic català com els Grau, els Sunyer, els Padró, els Rubió, Generes, Vidal, Quer i Sors, entre d'altres; així com destacats pintors com Francesc Pla el Vigatà, Josep Bernat Flaugier o Antoni Viladomat. Tots ells configuren una continuïtat cronològica i un relat narratiu que mostra l'evolució artística de Catalunya des de principis del segle XVII fins a finals del segle XVIII.
En els darrers anys, el Govern ha potenciat l'adquisició d'obres d'art català d'aquest període a través del Fons Nacional per a l'adquisició de béns culturals, que s'han anat dipositant en el museu. Des del 2022, s'han adquirit dotze peces per un valor aproximat de 60.000 euros.
Entre els anys 2021-2024 es va dur a terme la reforma i el nou projecte museogràfic del Museu de Manresa - Museu del Barroc de Catalunya a l'Antic Col·legi Sant Ignasi, una iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Manresa per crear un museu adaptat a la societat del segle XXI.
La remodelació museogràfica va comptar amb una aportació de 616.240,00 euros per part de la Generalitat i de 399.022,00 euros per part de l'Ajuntament. Cultura també ha donat suport a la millora i l'adequació de les reserves del museu a través de subvencions de concurrència per valor de 244.323,00 euros l'any 2023 i de 384.000 euros l'any 2024.
El Museu forma part de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya (XMAC), els membres de la qual treballen conjuntament i de manera mancomunada per configurar un discurs de país en base a les col·leccions que conserven. És per això que el Museu de Manresa - Museu del Barroc de Catalunya, com a membre d'aquesta xarxa, ha rebut en dipòsit una trentena de peces de la col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya (museu de referència de XMAC).