
L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i la seva primera trompeta com a solista, Mireia Farrés, han seduït aquest dimecres a la nit el teatre Kursaal. La il·lusió per tocar a casa com a solista de Farrés -nascuda a Santpedor (Bages)- ha estat corresposta per un públic que l'ha ovacionada després de "Concert en mi bemoll major", de Hummel; una de les peces de referència per a trompetes i orquestra. En la segona part del concert, l'OBC ha impregnat la Sala Gran del Kursaal amb la potència de la suite orquestral "Els Planetes", l'obra cabdal del compositor anglès Gustav Holst. El concert havia començat amb el ballet "Dance Figures", de l'anglès George Benjamin.
Mireia Farrés ha viscut el concert de l'OBC al teatre Kursaal de Manresa com un "dia de retrobades" i una vetllada "d'oportunitats increïbles"."Fer de solista i, a més, que hagi coindicit a Manresa és brutal", ha expressat Farrés a l'ACN. Amb llargs aplaudiments, el públic del Kursaal ha demostrat que estima la intèrpret bagenca després que el seu talent hagués esclatat amb una de les tres obres de referència per a trompetes, "Concert en mi bemoll major major". Johann Nepomuk Hummel (1778-1837) la va escriure el 1803 per a Anton Weidinger, considerat l'inventor de la trompeta moderna.
"Hummel es troba entre el clàssic i el romàntic. L'obra té un primer moviment molt clàssic; un segon, més romàntic i el tercer ja és una festa", ha descrit. Després de l'elegància exhibida en la interpretació de l'obra de Hummel, Farrés, emocionada per l'ovació rebuda, ha culminat la seva actuació amb el tango "Oblivion", de Piazzolla, com a bis. La trompetista ha destacat que és "d'agrair" les oportunitats que dóna l'OBC als músics de la casa per tocar com a solistes: "poques orquestres confien en la gent que tenen en la seva pròpia formació; a l'OBC, quasi cada temporada hi ha almenys un músic que es posa al davant i té l'oportunitat de tocar com a solista".
Una explosió d'emocions amb "Els Planetes"
L'ímpetu i el vigor de "Mart, el portador de la Guerra", que després relleva la serenor de "Venus, portadora de la pau", inauguren una obra suggerent que continua amb Mercuri, Júpiter, Saturn, Urà i que culmina amb Neptú; una explosió d'emocions que l'OBC ha creat sota la direcció de Jaime Martín com a batuta convidada del concert, ja que el director titular de l'OBC és Pablo Gonzálaz.
Escrita entre el 1914 i el 1916, "Els Planetes" és l'obra més rellevant del compositor anglès Gustav Holst (1874-1934), una suite orquestral de set moviments en què l'autor pren els planetes del sistema solar que es coneixien aleshores per evocar el caràcter que associava als signes astrològics. Tot i que no ha interpretat l'obra de Holst, ja que en els concerts es reparteixen les peces entre les trompetes, Farrés ha destacat que 'Els Planetes' és una obra "brillant, que mostra les virtuts de l'orquestra". "Moltes bandes sonores de pel·lícules s'han inspirat en Holst. El Jaime Martín viu a Londres i explica que tots els nens la xiulen; és com el 'hit', es toca molt i l'han versionat i reversionat", ha explicat Farrés.
La trompetista de Santpedor, que tocava per segona vegada amb l'OBC al Kursaal, ha expressat que actuar en aquest equipament és "sempre especial" i ha valorat la programació que ofereix des que el teatre es va tornar a obrir el 2007: "abans era molt difícil venir a fer concerts i ara el públic es nota que està pendent dels espectacles que s'hi fan". El cap de setmana passat, l'OBC i Farrés van oferir el concert d'aquest dimecres al Kursaal a L'Auditori de Barcelona, en aquella ocasió amb el Cor de noies del Cor Lieder Càmera, de Sabadell.