[nointext]
No hi havia més remei. Les instruccions de seguretat que l'alcalde de la ciutat va publicar fa dues setmanes de cara la Diada deixaven molt clar que només s'autoritzaria l'ocupació de la via pública, el dia 23 d'abril -i en espais perimetrats- a llibreters, editors i floristes professionals. Això s'ha traduit en una drastiquíssima reducció de l'oferta expositiva a la qual estàvem acostumats. És per aquest motiu que moltes botigues no especialitzades en llibres (però que en venen) i no professionals de les flors (però que en tenen estoc al seu local), han optat per muntar taules a l'exterior dels seus negocis; per això sembla que, enguany, Sant Jordi sigui a tot arreu i enlloc a la vegada, perquè l'oferta està molt repartida i perquè al centre neuràlgic on sempre hi havia hagut totes les parades possibles, aquest 23 d'abril només s'hi han trobat les més vinculades a la festivitat.

Diada de Sant Jordi 2021 a Manresa Foto: Aina Font Torra
Dos recintes tancats amb aforament limitat
Els dos recintes que des de l'Ajuntament de Manresa i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) han habilitat per festejar el Sant Jordi són el tram del Passeig que va del Kursaal fins al final del Casino, i la plaça Sant Domènec. En tots dos espais hi ha un accés d'entrada i un de sortida, controlats per treballadores i treballadors de l'empresa First Control SL. Com a màxim, dintre del recinte del Passeig hi pot haver 100 persones; en el de la Sant Domènec, 120.
[intext1]
Aquesta limitació en l'aforament ha provocat, al llarg de tot el matí i el migdia, que es formessin cues de més d'un centenar de ciutadanes que volien entrar als espais perimetrats. "Com a màxim, el temps que s'han hagut d'esperar per accedir al recinte han estat 20 minuts", assegurava un dels encarregats de controlar l'entrada al tancat del Passeig, mentre que afegia que "de mitjana, entren 100 persones 'noves' cada mitja hora". A dos quarts d'una del migdia, havien passat pel recinte del Passeig 1370 persones. Pel de la Sant Domènec, un total de 1340.
[slideflaix]1219[/slideflaix]
Cues molt llargues i poc productives
Pel que fa al tram del Passeig, hi ha instal·lades quatre parades de llibreries; una editorial; el Pou de la Gallina, i el Viver Serra de Viladordis, l'únic establiment que ven roses. "La majoria de la gent que entra al recinte ho fa per comprar roses, i com que només hi ha una parada que en vengui, es creen cues llarguíssimes que impedeixen que pugui entrar més gent", lamentava Anna Roca, de la Llibreria Papasseit, que confessava que "a mi, tot plegat se'm fa molt estrany: les persones baden molt menys que abans i van més per feina, suposo que perquè com que saben que hi ha gent a fora fent cua per entrar, els sap greu que s'esperin gaire".
[intext2]
Així mateix, afirmava que "molta gent m'ha dit que aniria a comprar directament a la llibreria perquè es volen estalviar les cues"; una sentència que també ha validat Gabriel Villegas, un dels manresans que aquest matí ha sortit a fer el volt: "jo, els llibres que volia, ja els vaig anar a comprar fa un parell de dies", deia. "Aquí, la sensació que tinc és que no hi ha gaire màgia, l'ànima del Sant Jordi no s'hi respira; suposo que per això la gent prefereix anar directament a la botiga i adquirir les lectures allà".
[noticia]96876[/noticia]
Pel que fa als paradistes de roses, des del Viver Serra calculen que en vendran un total de 10.000, mentre que des de la floristeria Rosa de Jericó preveuen que seran prop de 3.500. Que quin és el color més venut? "El vermell, com sempre; això no canvia", somreia Joan Serra, de Viver Serra, que afegia que "la segona guanyadora d'aquest any és la rosa blanca, en homenatge als sanitaris".
[noticia]96926[/noticia]
Les parades a la via pública d'aquest Sant Jordi tan atípic tancaran a les nou del vespre.

Gent fent cua per entrar al recinte habilitat de la plaça Sant Domènec de Manresa Foto: AFT
[noticia]96964[/noticia]
[noticia]96957[/noticia]
[noticia]96965[/noticia]