L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que a Catalunya no hi ha cap espai que expliqui la història i el funcionament de les torres de defensa, vigilància i comunicació del país. Per això, creu oportú la creació d'aquest espai a les Torres de Fals, amb la idea de divulgar i dinamitzar la zona, que actualment és força desconeguda fora de la comarca del Bages.
De moment, l'Ajuntament ha elaborat un estudi previ sobre totes les intervencions que caldria fer per condicionar el conjunt i permetre-hi la instal·lació del projecte. El primer pas ha estat declarar les Torres de Fals Bé d'Interès Local per tal de poder accedir als finançaments externs que els permetrà fer el projecte realitat. Ara per ara, el consistori no té data ni pressupost per començar les obres.
Un espai per a tots els públics
L'alcalde ha explicat que l'espai té la voluntat de ser didàctic per tal que s'entengui molt bé i pugui ser accessible a qualsevol tipus de públic. Així, l'espai disposarà de materials audiovisuals i didàctics per tal d'explicar el funcionament de les torres amb la idea que el futur centre d'interpretació pugui ser visitat tan per escolars com per gent més gran o públic familiar.

L'església de Sant Vicenç de Fals des de l'interior del porxo de la rectoria. Foto: Estefania Escolà
Les Torres de Fals
Les Torres de Fals és un conjunt monumental militar i religiós constituït per les restes de l'antic castell, dues torres de defensa cilíndriques, l'església de Sant Vicenç i la rectoria. El castell de Fals era la clau que obria pas pel camí ral de Barcelona a Cardona i, per aquest motiu, els senyors del castell de Cardona sempre en van tenir domini. Les primeres mencions de la seva existència daten de l'any 995. Actualment, de l'antic castell només en resta la torre i, al seu costat, hi ha l'antiga rectoria i l'església de Sant Vicenç.
A l'altra banda del torrent, s'hi situa la torre nova, d'estructura molt simple, obra de finals del segle XIII i principis del segle XIV.
Durant els mesos de desembre i gener, des de fa quaranta anys, gent dels pobles de Fonollosa, Fals i Rajadell es troben en aquest indret per representar el Pessebre Vivent. Al llarg d' un recorregut per aquest paratge, els visitants poden observar més de vint escenes que, seguint el text bíblic, narren un moment concret de la història.