Miquel Àngel Ramos: «Del Camí Ignasià en destacaria la seva riquesa cultural i històrica»

L'experimentat excursionista manresà d'origen tarragoní publica, amb Llibres Parcir, "El meu Camí Ignasià", un diari i guia actualitzada imprescindible per a qui vulgui fer el pelegrinatge

Miquel Àngel Ramos Pinto amb el seu llibre
Miquel Àngel Ramos Pinto amb el seu llibre | Diana E. Jiménez
09 de desembre de 2021
Actualitzat: 24 de febrer de 2022, 15:34h
Miquel Àngel Ramos Pinto (Tarragona, 1977) presentarà el proper dimecres 15 de desembre a les 7 de la tarda a l'Espai Manresa 1522 El meu Camí Ignasià (Llibres Parcir), un complet diari iniciat fa tres anys quan va explicar la seva experiència als lectors de NacióManresa amb la col·lecció gairebé diària de Vivències en primera persona del Camí Ignasià.

A banda de revisar el diari, ampliar-lo i afegir-hi fotos i mapes, a El meu Camí Ignasià, editat amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, Grup Llobet i NacióManresa, el llibre conté una segona part de guia, actualitzada aquest mateix estiu en un segon pelegrinatge fet en BTT, que inclou els punts d'interès, els serveis i qualsevol dada que pugui ajudar a qui s'animi a fer el camí.

Miquel Àngel Ramos Pinto és un experimentat caminador de travesses se moltes etapes. Ha fet Cap de Creus - Fisterre - Porto (2.000 km), Tarifa - Gijón (1.100 km), GR20 de Còrsega, GR105 (Oviedo-Covadonga), GR270 (Camí del Llobregat, GR221 (Serra de Tramuntana), GR223 (Camí de Cavalls), Circulars a La Gomera i La Palma, Camí dels Bons Homes o Camí de l'últim Càtar, com a més destacades,... 

- Que trobarem en el llibre més enllà dels articles que va publicar al NacióManresa fa tres estius?

- Doncs algunes anècdotes inèdites així com dades actualitzades per poder fer la ruta sense problemes. Tanmateix, un mapa general i acurat per etapes ens farà tenir una visió més general de tot plegat. També tot un seguit de fotografies que en el seu moment no van sortir. 

- Els articles els ha ampliat i ha elaborat una completa i actualitzada guia del Camí de Sant Ignasi. No hi havia cap guia similar?

- De similar no, i molt menys en català. La guia que jo vaig utilitzar en el seu moment era del 2016, i sobre el terreny no estava actualitzada. Aquest llibre aporta informació en primera persona i amb dades originals que sols es coneixen quan fas la ruta amb un esperit observador i amb ganes de conèixer. 

- El llibre inclou mapes i moltes imatges també.

- Cert, hi ha imatges que he fet en les dues ocasions que he fet la ruta (a peu i en BTT) i al meu entendre són ben interessants. Tanmateix, l'editorial Alpina ha fet molt bona feina amb la cartografia, sobretot destaca el gran mapa desplegable de tota la travessa. 

- Vostè és un habitual excursionista de ruta de diverses etapes. Què destacaria del Camí Ignasià que no hagi vist en altres experiències similars?

- Doncs la riquesa cultural i històrica, així com la solitud trobada en creuar els Monegros, un desert de veritat, però que si ens fixem, està ple de vida. També és important el fet de seguir el riu Ebre en bona part del recorregut. Aquest fet li aporta quelcom d'especial. Finalment, el fet de no ser un camí tan conegut com d'altres, fa que et sentis un explorador o pioner no molt lluny de casa. 

- En general, a tot el camí es troben bons serveis?

- En general sí, tot i que hi ha algunes etapes que cal planificar-les si no volem trobar-nos alguna sorpresa en acabar la jornada. Totes aquestes circumstàncies queden recollides en la guia pràctica. 

- Què aconsellaria que no es pot perdre qui faci el Camí?

- Gaudir sobretot de la natura així com de la gran riquesa cultural i històrica que ens ofereix el Camí. 

- Estan estudiant publicar-lo en castellà o altres idiomes?

- Sí, juntament amb editorial Parcir estem treballant per treure la guia pràctica en castellà i anglès en edició compartida. La idea és que surti pel Sant Jordi del 2022.

- Un consell final?

- Doncs engrescar la gent a fer aquesta ruta, que té final a Manresa i és un actiu molt important que cal potenciar per aquest 2022, que farà 500 anys de la pelegrinació de Sant Ignasi de Loiola fins a Terra Santa, i va fer una parada d'11 mesos a la nostra estimada ciutat.