La Mitjanit tornarà a tancar la Festa Major 13 anys després. Què en queda de la banda d'aleshores?

Joel Lliró, l'únic component que hi és des de l'inici, dona detalls al voltant del concert d'aquest dilluns a la matinada i explica com ha canviat el grup durant aquest temps

La Mitjanit, en una imatge promocional
La Mitjanit, en una imatge promocional | Lau Lliró
01 de setembre de 2024, 18:46
Actualitzat: 04 de setembre, 11:06h

El 2012 va acabar-se una espècie de cicle. Després de divuit anys sent la protagonista del concert del Correfoc -el que posa punt i final a la Festa Major de Manresa- l'Orquestra Mitjanit vafer un pas al costat (a petició de l'Ajuntament de la ciutat) per donar l'oportunitat a altres grups de versions d'amenitzar la traca final de la festivitat, que sempre ha tingut lloc a la plaça Major, un cop acabat el Correfoc, i que és de les propostes més participades de tota la celebració (especialment entre el jovent).

D'aleshores ençà, han estat diverses les formacions musicals que s'han fet seu l'escenari ubicat davant de l'Ajuntament: des d'Autoput (del 2012 al 2014) fins a Waikiki (2023), passant per Séptimo A (2015 i 2016), Hotel Cochambre (2017), Tapeo Sound System (2018), Hey Pachucos! (2019) i La Tropical (2022).

Enguany, però, sembla que l'organització té ganes de fer un viatge al passat i recuperar una de les bandes de versions més mítiques i singulars de casa nostra; una banda amb una trajectòria de més de trenta anys que no només segueix al peu del canó dintre del panorama festamajorenc català, si no que té un segell propi indiscutible: "A diferència de la gran majoria de grups [de versions], que van parcialment gravats, nosaltres toquem totalment en directe", explica Joel Lliró, el bateria de la banda i l'únic membre que queda de La Mitjanit dels inicis, que afegeix que "aquest fet es valora molt, a les comissions de festes dels pobles i ciutats", perquè és "un plus afegit".

"A diferència de la gran majoria de grups de versions, que van parcialment gravats, nosaltres toquem totalment en directe".

joel lliró

A banda d'aquesta particularitat, diguem-ne, més tangible, l'orquestra manresana té un altre tret idiosincràtic que ha mantingut des del seu naixement: "Sempre hem tingut molt clar que tot el que fem és política. En aquest sentit, les cançons que arrangem no persegueixen allò mainstream sinó que busquen transmetre un missatge més enllà del que està de moda o no", reflexiona Lliró. De fet, continua, "aquest caràcter més reivindicatiu que tenim fa que tant la gent que freqüenta la Festa Major oficial com la que s'estima més l'Alternativa, se senti còmoda".

"Actualment, fer cançons de 4 minuts és impensable"

Joel Lliró és, amb diferència, el més veterà de La Mitjanit actual. Està a punt de fer els cinquanta, mentre que la resta de components amb prou feines arriben a la trentena. "És un dels secrets que mantenen la banda dempeus; haver-me pogut rodejar de gent jove, competent i súper ben preparada", celebra el bateria, bo i detallant que, "de mitjana, renovem un músic per temporada". Ja se sap, comenta, "les prioritats i els moments vitals canvien, les ganes de fer coses diferents també apreten... I l'agenda de La Mitjanit és intensa, sobretot a l'estiu! Fem uns setanta bolos a l'any".

Joel Lliró és el bateria de La Mitjanit des dels inicis Foto: Marta GuPo
Joel Lliró és el bateria de La Mitjanit des dels inicis Foto: Marta GuPo

I el públic què? Ha canviat gaire des de la darrera vegada que van tocar per Festa Major? "Uf, ha canviat molt!", confessa Lliró: "Estem en l'era de la dopamina, i la gent no t'aguanta temes gaire llargs. El que vol és xou, dinamisme, llums... Abans, recordo que fèiem The Wall, de Pink Floyd, amb els seus solos i tota la pesca, i el públic aguantava, i ho gaudia. Ara, en canvi, fer cançons de 4 minuts és impensable; la gent s'avorreix", declara.

Un concert per a la nostàlgia

L'actuació que l'Orquestra Mitjanit oferirà la matinada del dilluns 2 al dimarts 3de setembre (a dos quarts d'una – 00.30h., a la plaça Major) no serà una actuació qualsevol. "Hem preparat algunes col·laboracions que ens fan molta il·lusió", avança el músic veterà. D'una banda, pujaran a l'escenari alguns membres de Masos Rònecs -la banda que va precedir La Mitjanit i de la qual Lliró també n'era membre- a tocar la Marxa del Correfoc i De vacances, els dos temes més mítics del Correfoc manresà: "Els que sonen a les places els vam enregistrar nosaltres fa una pila d'anys!", somriu. També els acompanyaran alguns dels Tabalers de Xàldiga i, "en algun moment de la nit, el Toni Ramírez, l'antic vocalista de La Mitjanit, pujarà a cantar amb nosaltres".

El concert de tancament de la Festa Major de Manresa comptarà amb la presència d'alguns dels components de Masos Rònecs, la banda de la qual va néixer La Mitjanit.

Actualment, l'orquestra està formada per vuit components (set músics i el tècnic de so). Es tracta de Xavier Barrero (tècnic de so), Gemma Torrecillas (teclat i veu), Bruna Nicolau (saxo, gralla i flautes), Nèstor Luque (baix i veu), Marta Gavaldà (trompeta i veu), Josep Pinyot (guitarra i veu), Xavier Serra (veu) i Joel Lliró (bateria i veu). Els tres darrers són de Manresa, Barrero és de Reus, Torrecillas de Solsona, Nicolau i Luque de Barcelona, i Gavaldà d'Avinyó.

Arxivat a