L'obra permanent del 5è Microscopies lliga la pedra de Sant Vicenç amb el misticisme de Manresa

Mario Molins signa "Què ens mou?", que representa la força tel·lúrica i el constant moviment de la Terra i que ja ha estat instal·lada a Can Poc Oli

Publicat el 06 d’agost de 2024 a les 13:23
Actualitzat el 07 d’agost de 2024 a les 22:15

La cinquena edició de Microscopies aterrarà a Can Poc Oli del 30 d'agost a l'1 de setembre en el marc de la Festa Major de Manresa, amb l'obra permanent Què ens mou?, de l'escultor de Binèfar (Llitera) Mario Molins, i nou obres efímeres que s'instal·laran al llarg del darrer tram de la riera de Rajadell, des de la desembocadura al Cardener fins al gorg de les Escaletes.

L'obra de Molins ha estat instal·lada aquest mateix dimarts a l'inici del recorregut, coincidint amb la presentació del festival, que ha anat a càrrec de la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante, i del propi artista, acompanyats de Roser Oduber, comissària i coorganitzadora del Microscopies. La cinquena edició del festival que lliga art i natura aprofitant l'Anella Verda de Manresa, deixa instal·lada, d'aquesta manera, una nova obra permanent per crear un circuit escultòric a l'entorn de la capital del Bages.

Què ens mou? és una obra escultòrica de gran tonatge formada per cinc blocs de pedra de Sant Vicenç de Castellet que, segons ha explicat l'artista, "representen els cinc elements -aigua, terra, aire, foc i éter- que giren, des de nord, en sentit contrari al Sol", per representar la força tel·lúrica i el constant moviment de la Terra. Els cinc blocs rectangulars mantenen la forma llisa en cinc dels sis laterals, mentre que el sisè, "el que busca el Sol", és trencat, i mostra "la vida que conté la pedra a través dels fòssils que s'hi poden veure".

"És una obra que està feta pensant en el lloc que ha acabat ocupant", ha explicat Molins. L'escultura se situa en una esplanada a tocar de la llera de la riera de Rajadell que periòdicament pateix inundacions i que fa que "l'aigua torni a l'aigua que va ser quan la pedra era un fons marí". Tot plegat, segons l'artista, conflueix en un misticisme de forta empremta com el de Manresa.

Nou instal·lacions efímeres i tres actuacions artístiques

Més enllà de l'obra permanent, el cinquè Microscopies incorporarà nou obres efímeres i tres actuacions artístiques. Les instal·lacions seran De pedres pans, de Ton Armengol; Ésser(s), de Pau Miralpeix; Dibuix al natural, d'Emma Flores; Tornar la Terra al lloc, de Montsita Rierola i l'Art de Viure d'Ampans; Niu_riu, de Montse Farràs; Línia d'aigua, de Milagros Arias; Water Flag, d'Anna Cayuela; Les Aigües que som, de Chiara Sgaramella i Míriam de Saz (La Nòmada Taller), i A través, d'Antonio d'Almeida.

Les actuacions artístiques seran el recital poètic Aiguallums a càrrec de Ton Armengol, el 31 d'agost a les 7 de la tarda; el concert Sons d'un país dels germans Alba i Santi Careta, el mateix dia a les 8 del vespre, i l'acció de dansa La mesura del detall de Magí Serra, l'1 de setembre a les 7 de la tarda. A banda, el divendres a la tarda-vespre es farà la inauguració i passejada amb la presència dels artistes.

Microscopies arriba a Can Poc Oli després d'haver deixat la seva empremta al Parc del Secà, a la Torre Lluvià, a la Torre de Santa Caterina i a l'entorn de la Séquia, entre el Parc de l'Agulla i el Parc Tecnològic, en les seves primeres quatre edicions.

El festival és organitzat per l'Ajuntament de Manresa i el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) Forn de la Calç de Calders.

Prioritzar acostar-s'hi a peu

A diferència de localitzacions anteriors de Microscopies, la ruta que segueix el festival a Can Poc Oli dificulta molt l'accés a la zona en vehicle privat. Només hi haurà un petit pàrquing a Cal Sobirana, a la carretera C-1411b. Des de l'organització es demana que, per poc que es pugui, els visitants s'hi adrecin tot fent una passejada, tant resseguint el riu Cardener des del Pont Vell, com també accedint-hi a la inversa des del barri del Xup en direcció al gorg de les Escaletes. En el camí que ressegueix el darrer tram de la riera de Rajadell gairebé no hi ha lloc per deixar-hi el cotxe.