Sant Vicenç de Castellet amplia els espais de la 3a Fira del Vapor

Unes 150 parades d'artesania, alimentació i decoració participaran a la fira i a la plaça Clavé es programaran les activitats paral·leles

Redacció
31 de maig del 2011
Foto de presentació de la Fira del Vapor.
Foto de presentació de la Fira del Vapor. | Catpress

Foto de presentació de la Fira del Vapor. Foto: Catpress

Sant Vicenç de Castellet ultima els preparatius per a la tercera edició de la Fira del Vapor que ret homenatge a l'època noucentista en què el municipi va experimentar un fort creixement de població durant la segona meitat del segle XIX. La fira, que se celebrarà aquest dissabte durant tot el dia, es consolida i augmenta els espais després de l'excel·lent acollida que ha tingut en les dues primeres edicions.

L'organització potencia les representacions teatralitzades, la presència de les parades al centre del municipi i ha ampliat la col·laboració de les entitats de Sant Vicenç. El certamen recorda una època en què el municipi va passar de ser agrícola a industrial en un moment en què l'arribada del ferrocarril l'any 1859 va ser clau. Per això durant tota una jornada es transformaran carrers i places per recrear-ne la història.

Espai de teatre
Una de les novetats d'aquesta edició és l'espai habilitat a la plaça de l'Ajuntament on es programen totes les representacions teatralitzades en què es recordarà l'arribada del ferrocarril i l'ambient industrial del segle XIX, entre d'altres moments històrics. Aquests esquetxos es podran veure matí i tarda i formen part del Mil·lenari de Sant Vicenç de Castellet. Durant tota la jornada es podran fer viatges amb diligència i participar en un taller per a fer cistells, conèixer la verema i els antics carros de l'antiga brigada municipal. També prendran vida els personatges d'un picapedrer i d'un teixidor.

150 parades
La Fira del Vapor potencia la presència de parades d'alimentació, artesania, decoració i parament de la llar que seran ambientades per a l'ocasió. Els firaires també s'impliquen en l'ambient noucentista, es vestiran d'època i se situaran al voltant del carrer Gran de Sant Vicenç a partir de les 10 del matí. A la plaça Clavé s'organitzaran tot tipus d'activitat durant la jornada de fira. Hi haurà la granja dels jocs, rocòdrom, torneig de bàsquet i un trenet per als infants.

Inauguració de la fira
La inauguració de la Fira del Vapor 2011 se celebrarà divendres amb un acte a partir de les 20.30 a la Biblioteca Salvador Vives i Casajuana amb la xerrada "Reflexions sobre la història de Sant Vicenç de Castellet", a càrrec de Jordi Suades. El certamen és organitzat per l'Ajuntament de Sant Vicenç, per la Unió de Botiguers i Comerciants del municipi i per l'Associació de Comerciants del carrer Gran. Compta amb el suport de les empreses patrocinadores Grup Mas, Urbaser, Fontanova, Sorea i Construccions Escorsell.

Participants
A.C. de Carreters i Cansaladers, Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet, CB Castellet, CH Castellet, CN Castellet, C. Futbol Sala Femení, Associació Fraternitat, Esbart Dansaire Santvicentí, Associació Ball Popular de Gitanes, Associació Musical Castellet, Escola de dansa Margarita, Colla de Geganters de Sant Vicenç de Castellet, Jaume Pujol i Ramon, M. Àngels Cañameras, Enric Berenguer i Marco, Clemente Cañadas i Sáez, Joan Aviles i Palou, ASVICAF, Agrupació Sardanista, Associació Cultural Col·lectiu "El Breny", Ceps i Manduca, Associació Social Sempre Dones, Tot Moto Bages Sud, Grup de Puntaires, Associació la Llanterna Terrassenca, Grup En Dansa, AMPA Cal Soler, Gimnàs Marca, Esplai d'Avis i tot el comerç local i resta d'entitats que participen d'una o altra manera a la fira.

Programa d'activitats
Divendres 3 de juny
Inauguració de la Fira del Vapor 2011
20:30h Xerrada: "Reflexions, sobre la història de Sant Vicenç de Castellet", a càrrec del sr. Jordi Suades. Lloc: Biblioteca Salvador Vives i Casajuana

Dissabte 4 de juny

Plaça de l'Ajuntament
Representacions
11:30 Cercavila dels Treballadors
11:55 Toc de Sirena
12:00 La força de la indústria: La indústria, transforma la plàcida vida del poble en rutina i grisor, i el soroll eixordador dels telers i les barrinades transformen l'ambient sonor santvicentí. El riu és un dels nervis principals de transformació.
 
19:00 Cercavila dels senyors
19:25 Toc de sirena
19:30 L'arribada del ferrocarril: El ferrocarril, porta la modernitat a Sant Vicenç. A poc a poc minven els temors i els trens transporten mercaderies, viatgers, estraperlistes, ferroviaris, famílies, negoci i il·lusió. La petjada queda i marca el futur del poble, en tenim un exemple amb el tradicional Ball de Gitanes.

Durant tot el dia a l'espai històric, hi podeu trobar:
Taller per a fer cistells, un picapedrer, un teixidor, elements de la verema, elements de la indústria tèxtil, carros de l'antiga brigada municipal

També, viatges amb la diligència del A.C. de Carreters i Cansaladers

Sala d'actes
12:30h Inauguració de l'Exposició històrica del Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet.
17:00 a 20:00h Visita de l'Exposició històrica del Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet.

Biblioteca Salvador Vives
10:30h Projeccions històriques, a càrrec d'ASVICAF
12:30h Projeccions històriques, a càrrec d'ASVICAF
18:00h Xerrada: "La societat santvicentina de finals del segle XIX i principis del XX" a càrrec del sr. David Sanz.
20:00h Projeccions històriques, a càrrec d'ASVICAF

Carrer Gran
Exposició durant tot el dia de cotxes antics i motos,
18:30 Cançons a càrrec de la Coral de l'Esplai d'Avis

Plaça Clavé
Durant tot el dia hi trobareu:
La granja dels jocs
Rocòdrom
Torneig de 3x3 de basquet al carrer, a càrrec del CB Castellet
Trenet

Espai Ateneu
10:00h Tai-txi (exhibició)
11:00h Tot Dance
11:30h Esbart Dansaire Santvicentí
12:30h Associació Musical Castellet
13:00h Exhibició de "La Capoeira" a càrrec de l'AMPA de l'Escola Cal Soler
13:30h Asociación Cultural Rociera Virgen del Rocío de Sant Vicenç
17:00h CN Castellet (entrega de trofeus)
18:00h Gimnàs Marca (exhibició)
19:00h El Grup "En Dansa": Tallers de dansa
20:00h Ball de cloenda, amb el grup La Potàtil FM i sorteig del Rebost de la Fira en què es proclamarà el guanyador del Concurs d'Aparadors