Súria recorda el somni de l'Olimpíada Popular amb una exposició a Cal Balaguer del Porxo

L'exposició és una iniciativa de la Fundació Neus Català, una entitat dedicada a la difusió del llegat d'aquesta històrica activista política i social

  • Imatge de l'exposició «L'Olimpíada Popular, l'esport fent front al feixisme», a la sala Cal Balaguer del Porxo de Súria -
Publicat el 18 d’abril de 2025 a les 22:48

La sala Cal Balaguer del Porxo de Súria acull fins al proper 31 d'agost l'exposició L'Olimpíada Popular, l'esport fent front al feixisme. L'objectiu d'aquesta mostra és recuperar la memòria d'aquest esdeveniment esportiu que s'havia de fer a Barcelona el juliol de 1936 com a resposta als Jocs Olímpics de Berlín per part de nombroses organitzacions internacionalistes, obreres i d'esquerres.

L'exposició és una iniciativa de la Fundació Neus Català, una entitat dedicada a la difusió del llegat d'aquesta històrica activista política i social, i a la promoció d'accions per promoure la cultura de la pau, el feminisme i la lluita contra el feixisme. L'horari d'obertura de l'exposició és de divendres a diumenges i festius, d'11 del matí a les 2 del migdia, i els dissabtes, també de 4 a 7 de la tarda.

La mostra explica l'origen i els preparatius de l'Olimpíada Popular, que no es va arribar a celebrar per l'esclat de l'intent de cop militar que va donar origen a la Guerra Civil. L'acte inaugural s'havia de fer el 19 de juliol de 1936 a l'Estadi de Montjuïc amb més de 5.000 esportistes que havien de participar en dinou modalitats esportives. També s'hi havia previst un ampli programa d'activitats culturals.

En l'exposició es relaciona la convocatòria de l'Olimpíada Popular amb la història del moviment esportiu obrer, que va assolir una forta implantació arreu d'Europa com a eina per millorar la salut, potenciar l'associacionisme i fomentar la consciència política de les classes treballadores.

L'Olimpíada Popular va tenir el suport de la Generalitat i dels governs espanyol i francès. L'esport femení va comptar amb una important presència entre els equips inscrits i molt superior a la dels Jocs Olímpics de Berlín, que van ser aprofitats com a plataforma de propaganda pel règim nazi.

Després de l'esclat de la Guerra Civil, una part dels esportistes de l'Olimpíada Popular es va allistar a les milícies antifeixistes, convertint-se en l'embrió de les Brigades Internacionals.

La presència de l'exposició sobre l'Olimpíada Popular a Súria ha estat impulsada per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. La mostra compta amb la cessió de material esportiu divers per part de la Societat Atlètica de Súria (SAS), les escoles Francesc Macià i Fedac, l'Institut Mig-Món i el surienc Salva Cordón Quintana.