Vicenç Villatoro dirigint-se al públic. Foto: AjSú
L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro va parlar ahir, dimarts, sobre literatura del segle XX a la Biblioteca de Súria, en un acte que formava part del programa de la festa de Sant Sebastià. La xerrada va tenir lloc pocs dies després de l'acord entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears per nomenar Villatoro com a futur director de l'Institut Ramon Llull, organisme encarregat de la promoció internacional de la cultura i la llengua catalana.
Vicenç Villatoro va centrar la seva intervenció en el tema del jardí perdut com a mite central de la literatura europea del segle XX, amb referències a escriptors com Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera, Josep Pla, Giorgio Bassani i Antonio Machado, entre d'altres.
Segons el conegut escriptor i periodista, aquesta centralitat s'explica perquè "el segle XX està ple de tempestes", especialment en el període 1914-45, a causa dels conflictes bèl·lics de l'època. La figura del jardí perdut expressa l'enyorament per una època desapareguda i per "les persones que hi vivien".
Segons Villatoro, la literatura "té molt a veure amb la vida" i conserva la seva vigència com a expressió artística perquè "a través de les mentides podem explicar veritats", i això ens permet "viure més vides de la que tenim".
Prop d'una quarantena de persones van assistir a l'acte, entre elles l'alcalde de Súria, Antoni Julián. El conferenciant va ser presentat per la regidora de Cultura i primera tinent d'alcalde, Encarna Mata, com "una autèntica autoritat de la cultura catalana", amb una trajectòria constant de "servei al país" a través d'una reeixida i prolífica activitat literària i periodística.
Després de l'acte, Vicenç Villatoro va comentar que en aquests primers anys del segle XXI s'està configurant un altre mite literari i cinematogràfic que és "la fragilitat", entesa com "la diferència entre el que veiem i el que és" i la percepció de "la facilitat amb què les coses es trenquen".
Com a futur director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro es proposa donar "continuïtat i aprofundiment" a la línia d'actuació d'aquest organisme per tal de prestigiar i "donar visibilitat a la cultura fonamentalment expressada en llengua catalana".
El proper acte de la festa de Sant Sebastià serà la xerrada "El còlera avui: Haití, exemple d'una crisi humanitària", que es farà divendres vinent, 28 de gener. La conferència serà a càrrec del Dr. David Noguera, que en els darrers tres anys ha estat el responsable de la unitat d'emergències de l'organització Metges Sense Fronteres.
L'objectiu d'aquest acte és remarcar que el còlera, origen del tradicional Vot de Poble, continua sent un flagell sanitari i humà a molts països que necessiten la nostra solidaritat. La xerrada tindrà lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila a partir de les 20.00 h.
Vicenç Villatoro parla sobre literatura a Súria
Dins dels actes de la festa de Sant Sebastià
ARA A PORTADA
-
-
Del Bloody Mary al coulant: el tomàquet inspira el sopar de temporada d'estiu a Manresa Pere Fontanals
-
La torre mil·lenària de Manresa que no has vist mai (i que pot desaparèixer per sempre) Pere Fontanals
-
-
Gran actuació dels atletes bagencs a la primera jornada del Campionat de Catalunya absolut Pere Fontanals
Publicat el 26 de gener de 2011 a les 14:42
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Sant Fruitós convoca el primer concurs de fotografia per il·lustrar el calendari de 2026
-
Cultura i Mitjans L'Arxiu Municipal de Súria rep el fons de l'Associació de Veïns de Salipota, pionera al municipi
-
Cultura i Mitjans Sons de la Mediterrània ja té finalistes: Ani in the Hall, Júlia Cruz i Sorguen
-
Cultura i Mitjans La Plaça de Nadal 2025 tornarà a Sant Domènec
-
Cultura i Mitjans La Festa Major de Sant Vicenç de Castellet es tanca amb èxit de participació i bon ambient
-
Cultura i Mitjans L'exposició «Emocions capturades» omple la Biblioteca del Casino d'art i barri