
Súria va obrir divendres la Festa de Sant Sebastià amb el pregó del director de l'Institut Ramon Llull, el conegut escriptor i periodista Vicenç Villatoro, que va parlar sobre el valor de les tradicions i de la cultura com a factors d'integració i d'identitat col·lectiva. El programa festiu continua aquest cap de setmana amb les representacions de "Pell de Poble, en concert", aquest dissabte, i la renovació del tradicional Vot de Poble, diumenge.
El pregó de festes va omplir el saló de sessions de la Casa de la Vila en un acte presidit per l'alcalde Josep Maria Canudas i la regidora de Cultura, Ana Pérez. En un pregó que va ser molt aplaudit, Vicenç Villatoro va manifestar que les tradicions s'han de viure com "una cosa alegre i positiva", sense deixar de banda el seu component innovador, perquè ens recorden "què volem ser" i aporten "solucions per als nostres problemes d'avui".
L'escriptor i periodista terrassenc va posar la Festa de Sant Sebastià com a exemple del caràcter identitari, social i útil de les tradicions, convidant els suriencs i surienques a mantenir-la com una celebració viva i actual.
Segons el director de l'Institut Ramon Llull, la globalització no ha estat un element d'uniformització, sinó que ha fet augmentar la diversitat cultural a l'interior de cada territori. Per aquest motiu cal generar "eixos" que serveixin per articular aquesta diversitat, com la llengua, la tradició i la cultura.
Vicenç Villatoro va remarcar que el català ha de ser la llengua que vertebri Catalunya, però, al mateix temps, va advertir que, en el nostre segle, una cultura "no pot sobreviure sense tenir un estat a favor". En aquest sentit, Villatoro va afirmar que "Espanya podria haver estat l'estat dels catalans", però que "Espanya va decidir no ser-ho".
L'alcalde de Súria va agrair a Vicenç Villatoro el seu "brillant" pregó per a la Festa de Sant Sebastià, que va descriure com una celebració tradicional "que ha sabut adaptarse als nous temps sense perdre la seva essència original", incorporant al llarg dels anys un fort component cultural.
Segons Josep Maria Canudas, el protagonisme cultural de la Festa de Sant Sebastià mostra que "a Súria estem convençuts que la cultura és un factor clau de cohesió social i, al mateix temps, el millor patrimoni que podem deixar als nostres fills".
Per al batlle surienc, el record dels suriencs i surienques que van sobreposar-se al còlera de 1885, origen del Vot de Poble, ens pot servir ara "per donar resposta" als reptes actuals, "pensant sobretot en el benestar d'aquells que ens agafaran el relleu i que mereixen rebre de nosaltres l'herència d'un país fort, cohesionat, ric i solidari".
L'alcalde de Súria va afegir que la Festa de Sant Sebastià "ens apropa als grans valors que hem de preservar com a persones i com a comunitat", com l'agraïment, l'esforç, la cultura, el compromís i la solidaritat. Per aquest motiu, va convidar tothom a gaudir de la festa i a renovar el Vot de Poble "amb el mateix esperit dels suriencs i surienques que ens han precedit, recordant el passat, treballant per millorar el present i, sobretot, pensant en el futur".
Per la seva banda, la regidora de Cultura va referir-se a "l'àmplia oferta cultural" de la Festa de Sant Sebastià com a mostra de l'interès dels suriencs i surienques per "posar la cultura en el primer nivell de prioritats".
Ana Pérez va destacar que enguany hi participaran "ponents de primer nivell" en el món de la literatura i el periodisme, a més d'actes destacats com l'espectacle "Pell de Poble, en concert" i l'exposició "Potassa a Súria, 100 anys". La regidora de Cultura va afegir que l'ampli i variat programa de festes "no seria possible sense la implicació de les nostres entitats".
L'acte del pregó de festes va comptar amb la presència de membres de la corporació municipal, representants d'entitats locals i del pubillatge surienc, entre d'altres persones.
Actes previstos per al cap de setmana
El programa de la Festa de Sant Sebastià es perllongarà fins al proper 31 de gener. Els actes previstos per a aquest cap de setmana són els següents:
Dissabte, 19 de gener
- 19.00 h. "Pell de Poble, en concert". Primera sessió. Presentació del corpus musical de l'espectacle "Pell de Poble, Retaule dels fets del còlera de 1885 a Súria", a cura de la cobla, els músics, solistes i cor que el van interpretar el setembre de 2010, seguint la composició i direcció del surienc Joan Pelfort i Ribera. L'acte es presenta amb motiu de la posada a la venda de l'enregistrament d'un CD d'aquesta obra, sota la coordinació del Foment Cultural de Súria. Lloc: espai de l'església del Roser del Poble Vell.
- 21.30 h. "Pell de Poble, en concert". Segona sessió. Lloc: espai de l'església del Roser del Poble Vell.
Diumenge, 20 de gener
- 9.45 h. Galejada a càrrec dels trabucaires del Tro Gros.
- 11.00 h. Missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Hi predicarà Mn. Ignasi Navarri i Benet, vicari general del Bisbat d'Urgell. Hi participaran en els cants els grups corals i instrumentals de l'Escola Municipal de Música i de la Coral L'Esplai. La cerimònia acabarà amb el cant dels goigs de Sant Sebastià, d'Antoni Malats i Gallés. Lloc: església parroquial de Sant Cristòfol.
- En acabar la celebració, cercavila amb la participació de grups i elements folklòrics locals: gegants de Súria, geganters dels Poble Vell, gegants d'El Gorg de l'Olla, capgrossos de Sant Jaume, ball de cascavells amb el Tro Gros, esbart Aigua Blanca del Foment Cultural, els bastoners de Súria, la colla castellera Salats de Súria i la cobla Súria. Recorregut: carrers del centre urbà, des de davant l'Església, i amb final a la plaça de Sant Joan.
- 12.30 h. Audició i ballada de sardanes amb la Cobla Súria. Lloc: plaça de Sant Joan.
- 18.00 h. Teatre: "Nit de ràdio 2.0", original de Cristina Clemente. Primera representació. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural de Súria, amb la direcció de Roc Esquius i Miquel. Lloc: teatre del Foment Cultural. Entrades: seran numerades i es vendran anticipadament per internet al web www.fomentculturalsuria.cat i a la taquilla del teatre, dues hores abans de cada representació. Preu: 9 euros.