Arcadi Alibés fa de profeta a la seva terra

Va presentar el llibre "Córrer per ser feliç" a l'Ametlla de Merola

Publicat el 13 de març de 2010 a les 10:21

Unes 150 persones van seguir la presentació d'Arcadi Alibés. Jaume Vila

"Una marató, és una cursa de 12 quilòmetres que comença quan n'has fet 30", va dir el periodista Arcadi Alibés, en presentar, divendres al vespre, el seu primer llibre "Córrer per ser feliç", a la l'Ametlla de Merola, molt a prop de la casa on va néixer. El llibre l'ha escrit amb motiu de la seva marató número cent, corrent la de Barcelona, diumenge passat al costat dels seus nebots i una colla d'amics. Com que no vol pas deixar de córrer, els projectes més immediats són completar les maratons per les ciutats que han estat seus olímpiques i, la marató a l'illa de Pasqua.

La gran afluència de públic que no es volia perdre la presentació del llibre, unes 150 persones, va obligar als organitzadors a canviar la sala de la biblioteca per la del cafè del teatre, on s'hi va poder encabir tothom.

Arcadi Alibés, a través del llibre explica les vivències personals de 30 anys fent maratons, afició que li ha permès viatjar per tot el món i formar part d'un selecte club de corredors que han corregut maratons pels set continents, inclosa l'Antàrtida. "El llibre és un homenatge als corredors anònims de les curses populars, que fan un esport simple, fàcil de practicar i que són feliços corrent".

Com tots els corredors, va explicar que havia passat la fase de la "marquitis", un mot que ha fet fortuna en el seu llibre i, que l'utilitza per explicar l'obsessió que afecta als atletes per rebaixar les marques i ser cada vegada més competitiu. Superada aquesta febre passatgera, "és quan més s'acaba gaudint de les curses i l'ambient que les envolta".

En una segona part del llibre, Alibés dóna pautes per entrenar i preparar-se per fer maratons, amb la voluntat de fer encara més popular la seva pràctica. Un dels aspectes més importants que va destacar per acabar una marató, que són 42 km i 195 metres, és el ritme. Amb una bona preparació física i mental, qualsevol corredor podrà superar fases conegudes en l'argot maratonià com el "mur", que són moments crítics a nivell mental quan ja es porten més de 30 quilòmetres correguts.

La presentació del llibre va tenir protagonistes secundaris, amics d'infantesa, de joventut, familiars i companys de maratons, que van explicar anècdotes divertides viscudes al costat de l'Arcadi Alibés. Ton Gisbert i Joan Sabata, amb qui feia curses al carrer Vell de l'Ametlla, van recordar que les primeres curses les van fer anant a tocar timbres pel veïnat i escapant-se a corre cuita. "Quan corria se'l veia feliç".

Amics com Joan Mas, Ramon Sanz, Emili Soler, Pep Graus, Ramon Campa, Roger Gómez i Pep Torras van il·lustrar aspectes biogràfics del maratonià, poc coneguts com que li agraden els alls i les cebes, que amb els escoltes sempre imitava els locutors que radiaven els partit de futbol o que hi va haver una temporada que sempre posava una cassette amb els acudits de Pepe Da Rosa.

En acabar la presentació, durant més d'una hora, Arcadi Alibés, es va dedicar a signar més de 60 llibres que ja són part de la segona edició de "Córrer per ser feliç".
 

Arcadi Alibés va fer la presentació al cafè-teatre. Marcel Crispí