Els ciclistes de la 30a Transèquia sortiran i arribaran al Parc de l'Agulla

El canvi en l'organització de l'acte, que se celebrarà el 2 de març, anirà acompanyat de diverses modificacions | Les més destacades són que s'elimina la modalitat a cavall i s'incorpora la possibilitat de fer-la corrent

Publicat el 31 de gener de 2014 a les 18:07
Aquest 2 de març torna la Transèquia amb molts canvis Foto: Àlex Gómez Ribera

La Transèquia celebrarà el proper 2 de març la seva trentena edició amb la principal novetat del canvi d'entitat organitzadora després que la Jove Cambra Internacional de Manresa la cedís a la Fundació Aigües de Manresa.
 
En la roda de premsa de presentació de la Transèquia 2014, la regidora de participació, joventut i gent gran de l'Ajuntament de Manresa, Àuria Caus, ha mostrat "el seu suport cap a la Transèquia, el punt final de la Festa de la Llum, i una de les activitats més participatives de la comarca".
 
Des de fa uns mesos s'ha iniciat una intensa tasca de treball i col·laboració entre diferents entitats, per fer de la trentena edició de la Transèquia, una edició renovada i reforçada. En aquest sentit en Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia, ha mostrat el seu agraïment als col·laboradors que han "respost molt positivament al Parc de la Sèquia" a l'hora de buscar complicitats.
 
Diverses novetats acompanyaran la trentena edició
 
Noves rutes per a bicicleta amb inici i final al Parc de l'Agulla
En col·laboració amb som365.cat, s'han renovat i reformulat les rutes en bicicleta. En les darreres edicions, i des del seu origen la ruta en bicicleta només es podia fer des de Balsareny fins a Manresa. En alguns punts calia compartir l'espai amb els participants que ho feien a peu, i això havia generat alguns conflictes.
 
Amb la voluntat de solucionar aquests problemes i adaptar-se millor a les necessitats dels ciclistes i dels altres participants s'han creat tres noves rutes circulars per a les bicicletes, que a més, permetran que hi puguin participar tant els que estan molt en forma, com els que ho volen fer gaudint de l'entorn i la tranquil·litat de l'espai.
 
Totes les rutes en bicicleta tindran com a punt d'inici el Parc de l'Agulla, i tindran un recorregut propi de manera que sigui còmode tant per ciclistes com per els usuaris de la Transèquia en les altres modalitats.
 
Hi haurà una ruta circular fins a Santpedor. Aquesta ruta d'uns 10 quilòmetres, està pensada per a un públic totalment més familiar. Per aquells pares i mares que amb els més petits de la casa puguin venir a pedalar per l'entorn més proper al Parc de l'Agulla. Són uns 10km planers amb pista amples. La sortida dels participants serà a les 10 del matí des del Parc de l'Agulla.
 
La ruta circular fins a Sallent, d'uns 28 quilòmetres, és una ruta amb molt poc desnivell, passa per Santpedor, agafa el camí ral cap a Sallent i torna cap a l'Agulla per la zona natural de la Corbetera vora el Llobregat, el polígon de Santa Anna i cap al Parc de l'Agulla. La sortida dels participants serà a les 9 del matí des del Parc de l'Agulla.
 
I la tercera opció en bicicleta, és una ruta fins a Balsareny, de 49 quilòmetres. De les tres rutes aquesta és la més exigent en nombre de quilòmetres, però apte a la gran majoria de ciclistes. Ruta amb un desnivell aproximat d'uns 613m, tot el recorregut és per pistes amples, sense cap pas tècnic. Ideada per envoltar paral·lelament tota la Sèquia. Surt de l'agulla, marxa cap a Santpedor, després agafa el camí ral cap a Sallent, un cop a Sallent agafa la vall del riu Cornet fins als Plans, per baixar a la falda del Castell de Balsareny i passar pel costat de la resclosa dels Manresans. Punt on s'agafa l'aigua de la Sèquia del riu Llobregat.
 
Un cop a Balsareny és farà la botifarrada i se seguirà el recorregut de la Transèquia amb bicicleta, amb algunes petites modificacions en el recorregut per intentar evitar passos conflictius amb els que la fan a peu. La sortida dels participants serà a les 8 del matí des del Parc de l'Agulla.
 
Joan Vila, en representació de l'empresa som365.cat, que s'encarrega dels circuits en bicicleta comenta que "s'han pensat les rutes per a que tothom que tingui una bicicleta pugui participar-hi independentment del seu nivell".
 
S'institucionalitza la modalitat corrent de la Transèquia
Per primera vegada, i tenint en compte la creixent demanda i proliferació d'aquest esport, es podrà fer tota la Transèquia corrent. La sortida serà única entre les 7.30h i les 8.00h des de Balsareny. Per poder fer això possible, els primers autobusos que sortiran des de l'Estació d'Autobusos de Manresa estaran destinats a portar als participants en aquesta modalitat. Él recorregut són 24km però és un itinerari planer.
 
Agustí Roc, campió del món de Sky runnings, en representació de Leksport.com, ha mostrat el seu suport a la Transèquia d'enguany i ha animat als corredors a que la facin en aquesta modalitat, remarcant que "és molt planera i que és un bon entrenament per a la gent que fa maratons".
 
S'elimina la modalitat a cavall
Per prendre aquesta decisió s'han valorat les inscripcions que hi ha hagut els darrers anys, així com les condicions que s'han de complir per a poder crear un recorregut amb prou seguretat per als animals i els participants que la fan en les altres modalitats.
 
Nova pàgina web i sistema d'inscripció
Per commemorar la 30ena edició, la Transèquia estrena pàgina web. Es canvia el domini a www.transequia.cat, tot i que es manté també l'anterior www.transequia.org, i s'hi podrà consultar tota la informació relacionada amb la caminada.
 
Enguany, caldrà fer les inscripcions físicament per poder obtenir les targetes distintives que acrediten la inscripció i que donen accés als avituallaments. Però a diferència dels altres anys, les dades quedaran enregistrades en una base de dades, que permetrà fer una comptabilització acurada dels inscrits, així com enviar informació de les següents edicions a tots aquells que hi estiguin interessats.
 
Les inscripcions s'iniciaran el proper 3 de febrer. El preu de les entrades seran 5€ anticipades fins el 28 de febrer, i els dies 1 i 2 de març el preu serà de 10€.
 
La clau del bon funcionament de la Transèquia: els voluntaris
Un dels principals puntals del funcionament de la Transèquia al llarg de tots aquests anys han estat els voluntaris. Durant molts anys, la Jove Cambra, gràcies a la xarxa de col·laboració amb les altres Joves Cambres del territori, aconseguien el nombre suficient de voluntaris per portar-la a terme.
 
Aquest any, coincidint també amb la voluntat d'integració de la Transèquia al territori, i de fer-la extensiva a entitats i organitzacions de les poblacions per on passa el canal, s'ha iniciat una campanya d'informació entre entitats de tota la zona per a trobar voluntaris. Properament també en farem crida a través de la web i de les xarxes socials.
 
Ser voluntari de la Transèquia, significa un esforç per a un bé col·lectiu, realitzar un treball en equip per assolir objectius comuns, i crear xarxa i lligam en un territori, que en aquest cas passa per sis termes municipals diferents. Prenent consciència de la importància d'aquesta part de la Transèquia, aquest any també se'ls tindrà molt en compte.
 
Laia Muns, coordinadora del Parc de la Sèquia i de la Transèquia d'enguany, ha remarcat la "importància dels voluntaris, i de que aquests surtin de les entitats i organitzacions de les poblacions a l'entorn de la Sèquia". En aquest sentit s'ha mostrat molt contenta de la bona predisposició "dels 150 voluntaris que necessitem, en aquests moments ja en tenim aproximadament la meitat, que surten de centres excursionistes, i entitats de la zona".