L'Ateneu les Bases va completant la seva estructura

Les tres parts de l'Ateneu (la cívic-cultural, activitats físiques i piscina i el pavelló) s'aixequen en paral·lel

Publicat el 18 de maig de 2011 a les 20:10

Estat de les obres de l'Ateneu les Bases. Foto: AjM

Una de les peculiaritats de la construcció de l'Ateneu les Bases és la construcció en paral·lel dels blocs que conformaran el nou equipament. Els blocs integrats són biblioteca-centre cívic, activitats físiques i piscina i el pavelló. En aquests moments, s'està construint l'estructura de l'edifici. Ara mateix s'està fent la planta tercera del bloc de la Biblioteca-Centre Cívic, que és la última, i només faltarà la coberta d'aquest bloc. També s'ha començat a construir les escales d'aquesta part de l'edifici.

En aquests moments, ja es pot imaginar el volum de tots els cossos de l'edificació tret del pavelló que ocuparà l'espai paral·lel a la vorera del carrer Gifré el Pilós. Coincideix que aquesta construcció és la que té menys dificultat de construcció i la que es farà de forma més ràpida.

De cara al mes de juny es preveu que entri en funcionament l'espai web d'aquest equipament per començar a fer la promoció dels abonaments pels diferents serveis.

Quan s'hagi acabat l'estructura de l'edifici, es faran els compartiments interiors i s'iniciaran les instal·lacions d'aquest bloc. Paral·lelament, s'ha finalitzat l'estructura de la planta soterrani del Centre Esportiu (dedicada a maquinària), i la planta baixa (vestidors, piscina, hidromassatge...). També es podran iniciar en breu les instal·lacions en aquesta planta. La planta primera ja està feta, i s'estan col·locant els pilars per instal·lar la coberta.

Finalment, en el bloc del pavelló s'estan acabant els vestidors (situats a la planta soterrani) i les grades (planta baixa).

L'Ateneu les Bases és un projecte d'un nou model d'equipament públic que acollirà un ampli ventall d'activitats esportives, culturals, socials i de lleure. La durada prevista de les obres és de 18 mesos.

L'equipament estarà composat de tres mòduls:

  • Usos culturals, cívics i associatius: ubicats en l'edificació més alta, de quatre plantes, el més semblant a una torre, situat a la cruïlla entre els carrers Balmes i Cintaires
  • Usos poliesportius: ubicats en un pavelló, situat en paral·lel al carrer Guifré el Pilós.
  • Activitats físiques i piscina: ubicats en una edificació horitzontal situada en paral·lel al carrer Valentí Almirall.

L'equipament
Es tracta d'un projecte innovador d'equipaments públics, inèdit a Catalunya, que busca la proximitat de l'equipament en els barris on s'instal·la, l'aprofitament dels espais per una diversitat de serveis, ser punts de trobada de persones que coincidiran per motius i usos diferents i un sistema de finançament que pretén compartir amb les empreses concessionàries l'esforç d'inversió municipal per destinar-ho a objectius d'interès públic. El primer exemple d'aquest nou model serà el que correspondrà al districte nord de Manresa.

La característica principal del nou model és l'aprofitament màxim d'uns mateixos espais per una pluralitat d'usos i per diferents sectors de població. Aquesta característica va associada a l'objectiu d'aconseguir que aquest aprofitament intens reverteixi en crear més ocasions de convivència i de trobada entre les persones.
 
La idea consisteix en dissenyar edificis que puguin contenir serveis (ludoteca, tallers, sales de reunions, centre obert, niu d'entitats, sala d'exposicions, cafeteria, biblioteca, pista poliesportiva, espais de lleure, sales específiques. En una segona fase del desplegament de la renovació de l'atenció ciutadana, també es preveu crear delegacions de la futura Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) en cada districte i a l'interior d'aquests equipaments públics.
 
L'equipament públic també contindrà espais comuns que serveixin com a vestíbuls o com a vestuaris per a més d'un d'aquests serveis.
 
D'aquesta manera es pretén donar resposta d'una forma més planificada a les necessitats creixents de serveis complementaris en els diferents districtes municipals, es pretén donar més aprofitament als metres quadrats de disponibilitat pública de cada districte i, de cara als usuaris, també s'espera donar més facilitat i més comoditat per a les famílies o pels usuaris que s'adrecen als equipaments públics en grup. Els pares i mares que acompanyen als seus fills al gimnàs o a la piscina poden aprofitar el seu temps en altres serveis com en el de la biblioteca, per exemple.
 
La novetat d'aquest model d'integració de serveis en un únic equipament ha de comportar la descentralització i l'apropament de serveis que en aquests moments els seus usuaris han de fer un desplaçament més llar de casa seva i també ha de propiciar un increment de la convivència i de l'activitat comunitària en cada un dels sector de la ciutat.
 
La idea de la integració en un únic edifici de diferents serveis va aparèixer en el procés de participació ciutadana per definir com ha de ser l'equipament públic de la zona de les Bases de Manresa. Aquesta intenció s'ha anat concretant a través el coneixement de l'experiència de l'Ajuntament de Vitòria.
 
Pel que fa al finançament, el nou model d'equipament integrat es basa en què l'Ajuntament busca compartir la inversió de la construcció i les despeses de manteniment amb empreses externes a través d'una concessió administrativa. L'empresa o grup d'empreses que formin part de la concessió recuperaran part de les despeses que hauran assumit a través del pagament dels usuaris d'alguns dels serveis que ofereixi l'equipament.