
Manresa serà l'escenari de l'arribada d'una etapa de la 92 edició de la Volta Ciclista a Catalunya el proper 23 de març. L'endemà, el dia 24, l'etapa s'iniciarà a Sant Fruitós de Bages. L'anunci s'ha fet públic avui al migdia a la sala de columnes de l'Ajuntament de Manresa pels alcaldes dels dos municipis, Valentí Junyent i Joan Carles Batanés, respectivament, i el president de la Volta, Rubèn Peris, els quals han signat el conveni que estableix que la cursa ciclista catalana passi enguany pel Bages.
L'alcalde de Manresa ha mostrat la seva satisfacció "per poder acollir novament aquesta prova" i ha destacat el fet que es complien 100 anys de la primera arribada de la Volta a Manresa. Junyent ha recalcat que "acollir aquesta prova ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Fruitós", i ha afegit que la prova era "una gran oportunitat pels aficionats de Manresa i comarca de gaudir de la presència de corredors de primer nivell".
Junyent ha anunciat també, com a regidor d'Esports, que Manresa té la intenció de celebrar cada a any una prova esportiva important que serveixi per promocionar la ciutat "dins de les nostres possibilitats. "L'any 2011 va ser la final de la Lliga Catalana de Bàsquet, enguany serà la Volta a Catalunya, i mirarem que el 2013 i 2014 també s'hi puguin fer proves importants", ha afegit.
Per la seva part, Joan Carles Batanés ha considerat que aquesta acord amb Manresa "és un exemple de suma d'esforços entre els municipis per aconseguir objectius importants", i ha afegit que "treballarem de valent perquè el pas de la Volta a Catalunya sigui un èxit i els corredors se sentin com a casa". Batanés ha destacat "que el fet que la sortida d'etapa del dia 24 sigui un dissabte, farà que els aficionats puguin gaudir de la caravana ciclista".
El president de la Volta, Rubèn Peris, ha agraït "el suport rebut de Manresa i Sant Fruitós quan estem vivint un any complicat on és difícil tirar endavant" a causa de la crisi econòmica. Peris ha destacat que "la Volta a Catalunya és la tercera prova per etapes més antiga del món després del Tour i el Giro" i ha afegit que "vindran els divuit millors equips del món més tres o quatre que convidarem".
Peris ha explicat que encara no se sap quins ciclistes vindran perquè s'ha d'acabar de confirmar, tot i que ha assegurat que "corredors com Contador, Purito Rodríguez, Valverde, Menchov o Ivan Basso volen venir".
Final d'etapa a la Muralla del Carme
El final d'etapa a Manresa, el 23 de març, està previst que sigui a la Muralla del Carme a l'alçada de la Plaça Europa. La sortida de l'etapa serà de la localitat tarragonina d'Ascó. L'etapa de l'endemà sortirà de la carretera de Vic de Sant Fruitós -amb el control de signatures a l'entorn del pavelló d'aquesta localitat i acabarà a Badalona.
Fins ara, Manresa ha estat escenari de la visita de la caravana ciclista de la ‘Volta' en una cinquantena d'ocasions i en aquesta edició es compliran els 100 anys des de la primera vegada que Manresa va veure un final d'etapa de la Volta Ciclista a Catalunya, que enguany es disputarà del 19 al 25 de Març.
De fet, després de Barcelona, Manresa ha estat la població que més ocasions ha estat protagonista de la carrera. Corredors com Mariano Cañardo, Miquel Poblet, José Recio i el tricampió del Món Óscar Freire, entre d'altres, han estat guanyadors d'etapa amb final a Manresa.
La darrera vegada que una etapa de la Volta a Catalunya va tenir una arribada a la capital del Bages va ser el 20 de juny del 2003, amb la línia de meta al mig de la carretera de Vic i amb els corredors procedents de Llívia. Hi va haver un esprint massiu i la victòria v a ser precisament per al cantàbric Óscar Freire, que es va imposar a Isaac Vicioso.
Els tres últims guanyadors de la Volta han estat Alejandro Valverde (2009), Joaquim Rodríguez (2010) i Alberto Contador (2011).
Impacte econòmic de la Volta
Valentí Junyent també ha fet esment a un estudi elaborat per la Fundació Universitària del Bages (FUB) que ha avaluat entre 48.000 i 52.000 euros l'impacte econòmic directe d'aquestes etapes de la Volta per Manresa i Sant Fruitós de Bages.
Uns ingressos que estarien generats tant per la despesa que farà la comitiva de ciclistes, l'organització i els periodistes (unes 600 persones) com pels aficionats que es desplaçaran a seguir la prova. La destinació d'aquesta despesa és la comarca del Bages ja que la majoria de places hoteleres són fora de la ciutat de Manresa.
Junyent ha explicat que el cost d'acollir la prova era de 50.000 euros que es pagaria en tres parts iguals entre l'Ajuntament de Manresa, l'Ajuntament de Sant Fruitós i els patrocinadors, als quals ha agraït la seva aportació.
L'alcalde de Manresa ha afegit que a l'impacte econòmic, però, caldrà afegir l'impacte mediàtic de la prova, que es podrà calcular i quantificar econòmicament un cop conegut el temps i l'espai de la cobertura informativa que tingui als mitjans de comunicació, tenint en compte que és una prova que es podrà seguir en directe a través de la televisió.
Junyent ha destacat que esportivament el pas per Manresa i Sant Fruitós tindrà molt ressò "ja que el corredor que es posi de líder a l'etapa de Manresa, podria ser amb tota possibilitat el guanyador de la ronda" atès que només faltarien dues etapes per acabar".