
L'estudi que el Govern català i el Ministeri de Foment han acordat per apuntalar la xarxa de Rodalies a Catalunya i minimitzar incidències preveu 59 actuacions prioritàries que sumen 306,6 milions d'euros i que es realitzaran als pròxims dos anys, de manera que s'amplia a sis mesos el calendari inicial anunciat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. D'aquests 306,6 milions, 5,4 aniran destinats a l'adaptació de l'estació de la Renfe de Manresa per a persones amb mobilitat reduïda.
En roda de premsa aquest dimecres, el director general d'Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha explicat que l'objectiu d'aquestes actuacions urgents és "dotar i construir una xarxa de Rodalies més moderna, fiable i robusta" per millorar el servei i impedir que les incidències ocorregudes en una estació concreta paralitzin tota la línia.
L'acord tancat amb Foment a la reunió de dilluns a Madrid recull actuacions prioritàries incloses al Pla de Rodalies 2008-2015 relacionades amb la seguretat i la millora de l'accessibilitat (145,8 milions), altres millores al servei de Rodalies i Regionals per 160,8 milions, i la creació d'un grup de treball.
Aquest grup, integrat per Foment, Adif, Generalitat i Renfe, s'encarregarà d'analitzar i determinar les actuacions prioritàries per a la millora de la seguretat, fiabilitat i la capacitat dels túnels urbans de Barcelona, així com del seguiment de la implantació del sistema de seguretat ERTMS.
Flores ha destacat que Foment es va comprometre dilluns a implantar aquest sistema en els túnels de Barcelona, tot i que la Generalitat desconeix quina part dels 50 milions d'euros que preveuen els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2014 es destinarà a la comunitat catalana.
Dins de les actuacions de millora de la seguretat i la fiabilitat del servei, destaquen les millores en senyalització en la línia R1 (tram Arenys de Mar-Maçanet i estacions de Badalona, Montgat, Masnou, Vilassar i Mataró), en la R2 sud (estacions de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Garraf, Castelldefels i Gavà), R3 i R4.
També es construiran noves subestacions en la R3 (Parets del Vallès i Centelles), R1 (Montgat i Sant Adrià de Besòs) i R4 (Gelida), i es milloraran les catenàries de la R4 (trams Martorell-Arboç i Terrassa-Cerdanyola del Vallès), i alhora s'han previst obres per habilitar dependències a les estacions de Sant Adrià i Clot Aragó (10 milions), a més de Passeig de Gràcia (4,5) com a terminals en cas d'incidència.
Pel que fa a Regionals, es faran tasques de millora de catenària i de sistemes de senyalització en la R11 (Maçanet-Girona-Portbou) i de millora de la velocitat comercial en la R15 (Barcelona-Riba-roja d'Ebre).
200 metres d'andana
Pel que fa a les millores destinades a la funcionalitat del servei, destaca la prolongació de les andanes en algunes estacions per acollir trens de major capacitat, com és el cas d'Arc de Triomf per millorar la capacitat de la R1.
Actualment, aquesta estació té unes andanes de 175 metres, de manera que el repte passa per construir 25 nous, amb una inversió de 900.000 euros, que permetin composicions dobles (de deu cotxes) dels trens Civia.
També s'allargaran les andanes d'altres estacions com la de Sant Pol de Mar per millorar la capacitat de la R1, de les de Torredembarra i Camarles per millorar la R16 i les andanes de l'estació de Sant Celoni.
Així mateix, són remarcables les actuacions en la millora de l'accessibilitat de les estacions per a persones amb mobilitat reduïda, de manera que es renovaran estacions com Montcada-Bifurcació, Manresa, Gelida, Viladecavalls, Vacarisses i Monistrol, i en Regionals es destinaran 15 milions a renovar l'estació de Tarragona.
Flores ha dit que d'aquesta manera el 75% de les estacions de Renfe a Catalunya estaran adaptades a persones amb mobilitat reduïda, i el 90% dels usuaris disposaran d'una estació accessible, ha confirmat.