Solà: «Les colònies de Balsareny haurien de rehabilitar els seus nuclis antics per créixer»

Pel que fa a Manresa, la comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central proposa una modificació per ampliar el centre de tractament de residus al polígon de Bufalvent

Publicat el 02 de març de 2011 a les 22:21

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, repassa els punts aprovats per la comissió. Foto: Pere Gendrau

La comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central proposa que les colònies de Balsareny puguin fer noves construccions sempre que se'n destinin recursos derivats a la rehabilitació dels nuclis antics. És una de les recomanacions que la comissió ha aprovat aquest dimecres de fer al municipi per donar llum verda al seu Pla d'Ordenació urbanística. Pel que fa a Manresa, s'ha mostrat favorable a una modificació per ampliar el centre de tractament de residus al polígon de Bufalvent. Una de les propostes que fa la comissió és que s'utilitzin cobertes vegetals als edificis per reduir l'impacte visual.

La comissió d'Urbanisme ha decidit de retornar el Pla d'Ordenació urbanística que havia presentat l'Ajuntament de Balsareny perquè es completi part de la seva tramitació i es revisin alguns punts. Un dels més destacats és la condició que es posa al creixement de dues colònies tèxtils del municipi, Soldevila i Rabeia.

"Veiem molt difícil que les construccions existents es puguin rehabilitar si no hi ha un marge de benefici amb l'ampliació de les colònies" ha assegurat el director d'Urbanisme, Pere Solà, en referència a la condició que es posa a les colònies. Ho ha fet durant la roda de premsa per explicar els acords de la comissió.

El que també prescriu la comissió, tal com ha assenyalat Solà, és una "petita reducció" en un dels sectors del nucli de Balsareny que es vol destinar a sòl residencial. Es tracta del sector conegut com "Carretera de Berga 2", al nord del municipi. Es planteja una reducció i del que haurien estat uns 60 habitatges de nova construcció es passa a uns 30, aproximadament.

En canvi, al sector "Sud 3", es planteja una ampliació de l'edificabilitat, anant més enllà de les 280 cases que hi preveia el consistori. La comissió considera que l'aprofitament del pla era reduït i que cal augmentar-lo per donar rendibilitat al projecte.

Tractament de residus
A la capital del Bages, també es plantejava una modificació del Pla d'Ordenació urbanística amb la qual la comissió s'ha mostrat favorable. L'objectiu és facilitar l'ampliació del centre de tractament de residus al Polígon de Bufalvent. Alhora, s'ha donat llum verda al Pla Especial del parc ambiental Bufalvent, on es donen orientacions sobre com edificar.

Concretament, es tracta d'ampliar el centre de tractament i de fer-hi una planta de compostatge. Entre els equipaments actuals i els de nova construcció s'ocuparà una superfície destacable, segons Solà, de gaire bé 90 hectàrees. S'augmentarà en 22.000 metres quadrats, el que suposa un 40% respecte l'actualitat.

L'increment de sòl es destinarà a diverses activitats com ara a la producció d'energia a partir de biogas, el control d'accés, les oficines o el taller de manteniment. Alhora, es modifica l'espai central de la superfície, que es converteix en un corredor verd, un espai no edificable. El pla vigent ja preveia destinar un espai similar a aquest ús, però en una altra ubicació.

Un dels aspectes destacats del pla del parc és que preveu adaptar les superfícies del centre de residus al terreny perquè, en paraules de Solà, "tinguin la menor visibilitat des del territori". Les construccions estaran encaixades al terreny i hi haurà cobertes vegetals que han de quedar camuflades aprofitant el terreny ondulat de la zona.