Barris vius per transformar Manresa

Publicat el 19 de maig de 2023 a les 08:59
Actualitzat el 19 de maig de 2023 a les 09:13
Fem Manresa apostem pels barris. Els volem vius, actius i participatius. Volem que tots els barris de Manresa siguin espais de vida, de color, de cultura. Volem treballar per aconseguir la participació de totes i tots en la gestió del nostre barri, de la nostra ciutat.

Pensem que la democratització dels pobles i ciutats cal fer-la des de la base, donant a la ciutadania un major protagonisme en els processos de gestió i decisió del seu entorn. Quan ens impliquem en allò que fem, ens ho creiem, ens ho estimem.

L'actual model de participació a Manresa s'organitza en: Consell de Ciutat, Consells Sectorials, Consell de Districte, Pressupostos participatius i Decidim Manresa. 

Em centraré en els Consells de Districte, ja que personalment estic implicada en una junta directiva de barri, i ho conec de prop. 

Els 24 barris de la ciutat estan agrupats en quatre districtes: Nord, Centre, Ponent i Llevant. En teoria, els Consells de Districte haurien de funcionar com un òrgan de deliberació i representació de cada districte, on es tracten assumptes que afecten el territori, s'analitzen i coordinen actuacions. Però la realitat és diferent. Alguna cosa no acaba de funcionar del tot bé. 

A les reunions del Consell de Districte, cada cop hi assisteixen menys entitats. I les que ho fan, la seva única motivació és poder optar a una petita part econòmica de l'escàs pressupost a repartir. Sovint, les propostes que presenten els barris tenen a veure amb necessitats de manteniment pendents de resoldre per part de l'Ajuntament.

Estem parlant d'un pressupost de 120.000 euros per quatre districtes, en els que hi ha 24 barris i un total aproximat de 77.500 habitants. Les propostes que es treballen des dels barris, s'envien a l'Ajuntament i les valoren, ja que aquestes no poden superar els 30.000 € per districte. En teoria, la ciutadania hauria de votar les actuacions dels diferents districtes; a la pràctica, el repartiment es fa en reunions tenses i crispades.

Per posar un exemple: en l'últim Consell de Districte de Ponent, el pressupost de 30.000 euros s'havia de repartir entre les propostes presentades pels set barris que conformen el districte i, en aquest cas, també per la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC). Els pocs assistents havien de discutir per prioritzar el projecte més necessari. La reunió va acabar amb cares de decepció i insatisfacció. Alguns dels projectes que es van presentar van ser: la reparació de la vorera del pavelló del Pujolet, la pavimentació de l'entrada del barri Bellavista, la substitució o reparació dels bancs del centre cívic Selves i Carner, la millora de la mobilitat per la gent gran del Xup, l'enllumenat del camí de la Torre Santa Caterina, la rampa al Casal d'Avis de la Mion, etc. Finalment, després de bastantes discussions, els barris van renunciar a les seves propostes per escollir la que van valorar més necessària: l'enllumenat de la de la Torre de Santa Caterina. Però realment, creieu que aquesta actuació hauria de pertànyer al pressupost de districte o bé al pressupost de manteniment de l'Ajuntament?

Nosaltres pensem que aquest model de Consell de Districte no acaba de funcionar. La teoria potser és bona, però a la pràctica acaba perjudicant la participació, desmotiva, fa enfadar, genera frustració i descontentament als ciutadans que hi participen.

Si volem barris vius, segurs, nets, motivats i organitzats; si volem entitats veïnals que treballin lliurement pels interessos comunitaris; ens cal fer passos endavant i apostes valentes. Hem de repensar els Consells de Districte, ampliar la mirada per aconseguir apropar la presa de decisions a la ciutadania.

Cada un d'aquests 24 barris de Manresa, compta amb la seva associació de veïns i veïnes. Aquestes són entitats sense ànim de lucre, formades per persones que treballen de forma voluntària per millorar la qualitat del seu barri. Intervenen, proposen i reivindiquen per tal de defensar els interessos col·lectius de les veïnes i veïns.

Cal que no oblidem l'origen i la història d'aquestes entitats i el que ens han aportat al llarg dels anys. Les associacions de veïns i veïnes van ser pioneres als anys seixanta i setanta en la lluita per recuperar llibertats segrestades pel franquisme i per dignificar barris perifèrics dels municipis, que masses vegades els mancaven equipaments bàsics i infraestructures dignes. Van fer molt bona feina.

Han passat els anys, la ciutat ha canviat moltíssim, però les entitats veïnals no s'han adaptat ni han evolucionat al mateix ritme. Algunes han perdut la força, la il·lusió; algunes estan cansades; i la majoria, envellides. També n'hi ha d'altres que són poc democràtiques o excessivament presidencialistes, amb lideratges forts que no faciliten relleus. Necessitem canviar mirades i posicionaments estancats que no ens deixen avançar, necessitem entitats veïnals vives, fortes i organitzades per fer front a les greus necessitats dels barris de la nostra ciutat.

Avui, el moviment veïnal es troba també davant de nous reptes que s'han generat en el context actual, com l'arribada de veïns i veïnes procedents d'altres països i cultures, la crisi ecològica del planeta o la creixent pobresa, amb una taxa d'atur generalitzada i una allau de desnonaments diaris per execucions hipotecàries. Són nous interrogants que, entre totes i tots, hem d'afrontar.

Nosaltres volem una Manresa per viure-hi. Pensem que hem d'apostar i invertir als barris i en les organitzacions veïnals, no només com a estratègia política, sinó perquè creiem que és un dels possibles camins per resoldre problemes de la ciutat. Hem de recuperar el seu gran valor i assegurar la seva imprescindible independència.

Volem acompanyar les entitats veïnals en aquesta renovació necessària. Volem potenciar i treballar colze a colze amb cada un dels barris, per fer una xarxa ciutadana i associativa forta, un model de seguretat pública vinculada als barris, que prioritzi la convivència, amb més carrer, més bancs, més cultura, més coneixement i més interrelació amb el veïnat.

Per nosaltres, els barris de Manresa han de ser el motor de la ciutat, la baula per fer una ciutat sana, viva i potent, una ciutat per viure-hi, humana i segura. La proximitat entre veïns i veïnes, la connexió d'ajuda entre les persones, el vincle de seguretat i de caliu humà, són els espais que generen sentiment de confiança i pertinença. Les entitats veïnals som gent del barri que ens coneixem i sabem molt bé què ens cal, i com fer-ho.

Com ho volem fer? Volem dotar als barris de més responsabilitat i, lògicament, de més recursos humans i econòmics. Volem fomentar la participació real de les persones veïnes, volem que siguin elles, les que realment saben què necessiten i què volen, les que debatin, proposin, decideixin i executin. Volem dotar als barris d'un pressupost exclusiu.

Volem aconseguir uns pressupostos participatius amb vocació comunitària que permetin una implicació real de la ciutadania manresana i del teixit associatiu en la gestió dels recursos municipals.

Volem recuperar i potenciar la comunicació amb els barris i entre tots els barris de Manresa. Creiem que cal revifar i enfortir les organitzacions veïnals. Les necessitem fortes, que representin a tota la ciutadania i que recuperin la voluntat de ser unes interlocutores viables amb l'administració, crear complicitats entre elles i amb tot el creixent moviment comunitari, amb la Xarxa d'Estructures Populars i Comunitàries de Manresa, la Comunalitat de Manresa, espais de suport mutu, etc. I en un futur no molt llunyà, per què no plantejar-nos assembles municipals obertes? Necessitem conèixer-nos, parlar, debatre, recuperar la confiança.

Volem aconseguir la màxima participació de la població diversa culturalment a les juntes de les associacions de veïnes i veïns. Fomentar les trobades interculturals, per no generar guetos de diferents comunitats culturals en un barri.

Volem implicar les entitats veïnals en la defensa del nostre model urbanístic, volem que tots els nostres barris tinguin espais, carrers i places per fer-hi vida, per a les veïnes i veïns, volem el màxim de carrers pacificats. Com? Disminuint el pas de cotxes i prioritzant els vianants, especialment a les àrees on hi ha escoles. Si ho desitgem, ho podem fer!

Hem de recuperar els parcs, els bancs, els jardins i les zones arbrades  dels nostres barris. Com? Destinant recursos a cuidar aquests espais de vida. També amb creativitat, per exemple, a partir d'accions col·laboratives amb els veïns i veïnes perquè se'ls puguin fer seus. Si ho fem nosaltres, ens ho estimarem i ho cuidarem!

Hem de protegir, cuidar i potenciar espais naturals i agrícoles com el Poal, els horts Viladordis, horts comunitaris, són d'importància vital ja que són el pulmó de Manresa. 

Volem treballar pel comerç de proximitat. Per això, impulsarem mesures per mantenir els comerços als barris. Potenciar altres espais de la ciutat com els mercats setmanals de la Font, el Xup, la Mion, el Mercat de les Flors, el de la Sagrada Família, el Mercat Agrari o el de la Font de les Oques.

També volem recuperar els espais amb valor social i cultural dels barris, documentant-los i explicant-los als mateixos veïns, però també a tota la ciutat, a fi de mantenir la nostra pròpia memòria històrica.

Volem implicar les entitats veïnals en saber quines són les problemàtiques d'habitatge. Creiem que és important tenir un cens actualitzat de l'estat dels immobles, pisos i cases abandonades i en mal estat. Ho hem de saber per poder establir prioritats, polítiques de rehabilitació i accions concretes a cada barri. 

Hem d'exigir a Furum, l'empresa municipal Foment Rehabilitació Urbana de Manresa, que busqui formules i recursos per aconseguir l'habitatge que ens cal. Als nostres barris també hi ha moltes possibilitats d'aconseguir l'habitatge que tant ens urgeix.

Volem que la gent gran dels barris sigui un actiu traspassant el seu saber i experiència, volem potenciar els casals de barri com espais d'intercanvi, d'acompanyament, de suport i de formació. 

També ens marquem com a fita important promoure la cultura als barris. Volem donar suport a les activitats culturals organitzades per i per a les veïnes i veïns, tant als espais públics i a l'aire lliure i com als casals.

Volem activar propostes socials als nostre barris. Com? Per exemple, recuperant els picaportes, persones compromeses amb el barri, amb voluntat d'ajudar, carismàtiques, respectades i solidàries que contactin amb el veïnat; en contacte amb serveis socials, per prevenir i detectar aspectes que puguin millorar les condicions i la qualitat de vida de les veïnes.

Per fer possible tot això, hem de crear complicitats i sinergies de treball entre l'Ajuntament, les associacions de veïns, i entre tots els organismes autònoms, plataformes i moviments socials que treballen per la comunitat, per tal d'enfortir el teixit associatiu tan arrelat com imprescindible per la ciutat.

Fem Manresa treballarem per trobar fórmules per ajudar i donar suport a l'actualització i organització de les entitats veïnals, per incorporar-hi persones combatives, actives i positives. Pensem que l'Ajuntament ha de posar a la seva disposició personal tècnic, especialment treballadors i treballadores comunitàries que donin el màxim suport i acompanyament en la gestió quotidiana d'aquestes organitzacions tan valuoses per la ciutat. Per una Manresa per viure-hi, fem-la entre totes.