Kursaal «in crescendo»

23 de gener de 2012
"El Kursaal no afluixa!" Aquesta seria l'expressió gairebé immediata al primer cop d'ull de llibret de la nova temporada kursaalenca. Gairebé una seixantena d'espectacles entre actuacions dramàtiques, coreogràfiques i musicals que amenitzaran l'oferta lúdica i cultural de la capital bagenca els propers mesos hivernals i de primavera. Una vitalitat francament envejable en un context de constants i creixents retallades, especialment acusades en el sempre maltractat sector cultural – que li demanin al manresà que està al capdavant de l'Auditori barceloní o als gestors del Gran Teatre de Liceu, on fa dies que corre l'imminent anunci de cancel·lació de tota l'activitat prevista de juny fins a novembre-.

Immunes als cops de tisores i fidels a la seva concepció eminentment eclecticista - més aglutinadora que integradora, tot sia dit-, els responsables de la programació de l'equipament públic manresà han presentat uns esplèndids resultats d'ocupació del passat 2011 i un primer semestre del nou any farcit de propostes d'allò més variades.

En el terreny teatral, hi trobem comèdies d'èxit i espectacles de divertimento, com ara "L'any que ve serà millor", "Forever young" o "Pegados", al costat de peces de major empremta dramàtica, com la mordaç peça d'Edward Albee "Qui té por de Virgínia Woolf?" (traduïda per Josep M. Pou) o la colpidora obra sobre la matança jueva de Jebwane al 1941, del dramaturg i director polonès Tadeusz Slobodzianek, "La nostra classe" (gran èxit londinenc la temporada de 2010). Entre les imprescindibles, brilla amb llum pròpia la magistral versió d'Oriol Broggi del gran manifest esperpèntic de Ramón María del Valle-Inclán: "Luces de bohemia" - si poden, no se la perdin!-.  

Pel que fa als diversos gèneres híbrids de teatre musical, cada cop amb més presència en aquest escenari, destaca l'exitosa i divertida producció del TNC "Operetta", del manresà Jordi Purtí, així com també les tonades d'humor cínic i irònic del cardoní Berto Romero, en l'espectacle de petit format intitulat "La apoteosis necia". Ja dins el gènere de la sarsuela, podrem fruir de dos títols ben catalans: "Cançó d'amor i de guerra" del mestre Martínez Valls i "L'esquella de la Torrassa, tot una raresa amb text d'en Pitarra i música de Joan Sariols, estrenada el 1864 i recentment recuperada per Viviana Salisi i Artur Arranz. Els Amics de l'Òpera de Sabadell tornaran a visitar-nos amb dos títols operístics del gran repertori: la popular "Aida" de Giuseppe Verdi i l'exquisida "Roméo et Juliette" del francès Charles Gounod.

En el terreny estrictament musical, dins els gèneres de la música culta destaquen una nova visita de l'OBC i dels mediàtics Petits Chanteurs de Saint Marc, més popularment coneguts com Los Chicos del Coro. Mentre, en l'àmbit més íntim de la Sala Petita, sobresurten la nova proposta musical del Quartet Brossa a l'entorn del modernisme i el recent espectacle de Carles Cases "Dancing Plays" (un deliciós monument d'orfebreria sonora a les músiques de ball i de revetlla).La quota local serà representada per una nova megaproducció de cantaires amateurs (Orfeó Manresà en cap) que, sota les ordres de Xavier Puig, miraran de solfejar el Rèquiem de Gabriel Fauré; també l'enèsima col·laboració de Manel Camp i en Fortuny i dues actuacions més de música negra sota l'auspici del molt venerable reverendo Escalé.

Dins el camp de la música més lleugera, malgrat la competència creixent de les sales privades, el Kursaal manté la seva aposta pròpia amb la presència del conjunt aragonès Amaral, la presentació de l'últim lifting en clau simfònica dels Lax'n'Busto i l'estrena del nou disc del darrer soufflé poper made in Catalonia: Els Amics de les Arts. A un nivell molt més profund i elevat, destaquen el concert de l'extraordinari Miguel Poveda i el de l'emergent cantautora Maika Makovski.

La dansa també tindrà el seu protagonisme en la nova temporada amb quatre espectacles: "La bella dorment dels bosc" (Companyia David Campos), "Mambo" (Dansa Contemporània de Cuba), "2 You Maestro" (Víctor Ullate Ballet) i, com a cloenda, una gala de cèlebres números coreogràfics interpretats per grans figures internacionals de la dansa actual.

També, i sense descuidar la seva aposta per al públic juvenil (Platea Jove), se seguiran impulsant amb força els espectacles infantils, així com els projectes educatius i participatius com Cantània o el flamant Fem Òpera!

Per tot plegat, hem de felicitar sincerament a tot l'equip del Kursaal per la bona i entusiasta feina que estan realitzant, tot encoratjant-los a seguir obrint el teló de noves i pròsperes temporades.