En primer lloc, voldria felicitar a tota la gent d'Ampans, com a entitat i a totes les persones que hi treballen, a les que en són usuàries i a totes les persones que hi tenim un vincle. Molt grans, aquesta colla d'Ampans, molt! Felicitar també a l'entitat pel seu 60è aniversari. Quants anys de feina feta i quants anys més de feina per fer!
El passat 3 d'abril vaig tenir el privilegi de participar en la XII Trobada Ampans i Empresa, una jornada que any rere any es consolida com un espai de reflexió i compromís amb la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat. Vull començar agraint a Ampans la seva feina constant i incansable al nostre territori. La seva tasca és un exemple viu de com l'economia i la justícia social poden caminar de la mà.
Durant la taula rodona, que vaig compartir amb persones molt expertes i amb molt de coneixement sobre la inclusió i responsabilitat social, vam debatre sobre una qüestió clau: quin paper juga l'empresa en la construcció d'una societat més justa i inclusiva? La resposta és clara: un paper fonamental. Les petites i mitjanes empreses som una part essencial del teixit productiu del país, però també tenim una responsabilitat que va més enllà dels números. Parlar de responsabilitat social no és només parlar de valors, sinó de com aquests valors es tradueixen en accions concretes. I malgrat que les pimes no ho tenim tan fàcil, permeteu-me recordar que la clau està en la diversitat i la inclusió, com a part del nostre ADN empresarial.
Aquesta trobada no només em va permetre reflexionar sobre la inclusió en el món empresarial, sinó que també em va reafirmar en la necessitat urgent d'acostar-nos més a la diversitat com a motor de canvi. I no parlo només de compromís moral, sinó de la necessitat de crear models d'empresa que siguin realment un reflex dels nostres temps.
La inserció laboral de persones amb discapacitat no és només una qüestió de justícia social, sinó també una oportunitat. Oportunitat per guanyar en diversitat, en compromís i en talent. Perquè quan obrim les portes de les nostres empreses a tothom, creixem com a organitzacions i com a societat.
Les petites i mitjanes empreses tenim la capacitat de transformar la realitat del nostre entorn amb petites accions que sumen. La nostra proximitat al territori i el contacte diari amb la societat ens fa responsables d'aquest canvi, i ens permet ser pioners i pioneres en aquest tipus de polítiques inclusives.
Des de Pimec Catalunya Central, com a representant del col·lectiu de persones autònomes, i de la micro, petita i mitjana empresa, vull reiterar el nostre compromís amb la inclusió i animo a totes les empreses del territori a seguir aquest camí. Sabem que no és sempre fàcil, però també sabem que és profundament necessari. Perquè fer empresa no és només generar riquesa econòmica, sinó també contribuir al benestar col·lectiu.
És essencial que cada un de nosaltres, com a part del teixit empresarial, prenguem la responsabilitat d'obrir noves portes a la diversitat. Si tots sumem, les nostres empreses, i la societat en general, seran més fortes, més justes i més cohesionades.
La trobada amb Ampans ens ho ha tornat a recordar: la responsabilitat social no és un complement, és una essència. I, com a empresaris, tenim la possibilitat -i el deure- de posar-la al centre de la nostra activitat.
Ampans, amb els seus 60 anys d'experiència, ens ha recordat que la inclusió no és un projecte de futur, sinó una realitat que ja tenim entre mans. El nostre compromís, com a empresaris, no és només un acte de generositat, sinó una aposta pel futur de tots. Junts, podem construir un món empresarial més solidari i inclusiu.
Una vegada més, l'enhorabona, amics d'Ampans. Sempre ens tindreu al vostre costat.