Les retallades i altres decisions preses pel Govern de Rajoy amb excuses econòmiques són, sobretot, polítiques. Entre elles, n'hi ha que ataquen directament el model territorial i administratiu català. Com el reforçament de les diputacions provincials, mentre que van fent perdre competències al municipalisme. I això que l'administració local, la més propera i la que coneix millor les necessitats del ciutadà, és la més ben valorada per la població, en general no està sobredimensionada i és eficient i eficaç.
La reducció del 30% dels regidors, la cessió de competències de municipis menors de 20.000 habitants a les diputacions provincials i la fixació des de Madrid de les retribucions dels alcaldes són un atac en tota regla contra Catalunya, una intervenció de facto de l'Estat espanyol sobre les competències locals i el Parlament de Catalunya. Hem de dir prou al centralisme espanyol i lluitar per prendre les nostres pròpies decisions. No hi ha dubte: totes aquestes mesures fan perillar la democràcia de base municipal i, per això, tenen l'objectiu d'acabar amb el model territorial i d'administració català, que no té res a veure amb les diputacions, sinó amb el municipalisme, amb ajuntaments, consells comarcals i vegueries.
I és que la realitat local i supramunicipal catalana poc té a veure amb l'espanyola. L'organització provincial ha estat històricament incòmoda per al catalanisme polític, perquè no és el model propi de Catalunya. Tot i així, a Madrid volen reforçar el paper de les diputacions. Davant d'aquest atac, els municipis i el Govern catalans defensen els ajuntaments i els consells comarcals perquè s'ajusten més a la tradició històrica catalana. La llei de Governs Locals que està fent la Generalitat hauria de fixar un únic nivell administratiu entre els municipis i el mateix Govern, eliminant les diputacions. Precisament preocupats per les mesures de Rajoy, ajuntaments, consells comarcals, Federació de Municipis i Associació de Municipis han reclamat celeritat perquè s'acceleri la redacció i s'oposi a la proposta centralista de Madrid. Però potser ja és massa tard, perquè els homes de negre, segons el mateix president Mas, estan a punt per a la intervenció.
Cal reformular el model territorial i administratiu català, així com els diferents nivells de l'administració, però s'ha de fer des de Catalunya, tenint en compte les característiques dels diferents territoris i estudiant les competències i el finançament. Ajuntaments i consells comarcals, per proximitat, coneixement i eficàcia i eficiència en la gestió, sempre podran donar millors serveis que un model centralitzador aliè. Si és que hi som a temps.
Ara a portada
-
-
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
Política «Manresa serà la tomba del feixisme» davant la parada de Sant Jordi d'Aliança Catalana Pere Fontanals
-
Plans La comunitat de Sant'Egidio convoca una pregària a Manresa en memòria del papa Francesc Redacció