L'Ajuntament de Santpedor ha admès a tràmit la iniciativa ciutadana per a la celebració d'un procés participatiu per construir un únic CAP al municipi, que tindrà lloc en forma de consulta popular, amb l'objectiu de sotmetre a votació la següent pregunta: "Estàs d'acord que Santpedor necessita un CAP en un únic edifici que cobreixi les necessitats de l'Àrea Bàsica de Salut?". La consulta, impulsada per la Comissió Promotora, oferirà dues opcions de resposta: “Sí” o “No”. Aquesta Comissió està formada per Eva Sierra Orgaz, Helena García Carril, Ismael Merinas Díez, Montserrat Ramos Vila i Alba Infante García.
Segons ha manifestat la Comissió Promotora, les limitacions actuals de l'espai del CAP ja es feien evidents abans de la pandèmia de la Covid-19, situació que es va agreujar amb la necessitat d'incorporar un mòdul prefabricat al carrer Pau Casals com a suport addicional. Aquest mòdul va ser instal·lat per respondre a l'increment de les demandes de serveis de salut derivades de la pandèmia.
Un altre factor que justifica aquesta iniciativa és l'aprovació de la nova Àrea Bàsica de Salut Santpedor - Castellnou de Bages, que comporta un augment de professionals i de serveis necessaris, incloent-hi activitats de suport emocional, treball social, gestió de casos i nutrició, entre d'altres. Aquest increment ha posat de manifest les limitacions de l'actual edifici del CAP.
A més, la Comissió Promotora expressa la seva preocupació per la fragmentació progressiva dels serveis d'atenció primària en diferents ubicacions, ja que considera que aquesta dispersió afecta la qualitat de l'atenció a les persones usuàries i complica la feina dels professionals. L'agrupació dels serveis en un únic edifici no només milloraria l'atenció, sinó que solucionaria també el problema d'espai en les actuals instal·lacions del CAP.
La Comissió critica també la resposta de l'Ajuntament pel que fa a la manca d'oportunitats de participació ciutadana en la planificació d'equipaments i serveis al municipi. Considera que aquesta participació hauria de ser una eina essencial per a la cogovernança local, especialment en decisions sobre les ubicacions, característiques i dimensions dels equipaments que condicionen la qualitat futura dels serveis.
Finalment, la Comissió Promotora també posa en dubte algunes de les mesures temporals plantejades per l'Ajuntament i l'Institut Català de la Salut (ICS), com l'habilitació d'espais per a més mòduls prefabricats mentre es construeix un nou edifici. En aquest sentit, recorden l'experiència del municipi amb els mòduls prefabricats de l'escola La Serreta, que van romandre durant setze anys.
La fragmentació dels serveis en diferents espais i les mancances actuals del CAP són, segons la Comissió, motius més que suficients per mobilitzar la ciutadania i defensar les necessitats sanitàries de Santpedor.