
Artur Mas ha visitat Ampans aquesta tarda de dijous. Ampans
19:05 El president de Convergència Democràtica, Artur Mas, ha visitat aquest migdia la residència Els Comtals d'AMPANS i s'ha entrevistat amb els reponsables de l'entitat, per interessar-se per la situació del sector de la discapacitat intel·lectual a la comarca del Bages i per la gestió de l'entitat com a model de referència en l'atenció a les persones.
El president d'AMPANS, Domènec Casasayas, i el director, Toni Espinal, juntament amb altres persones responsables de l'entitat, s'han entrevistat per espai de més d'una hora, amb el líder de CiU, Artur Mas, per exposar-li les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies en els propers anys, i la repercussió que la crisi està tenint en un col·lectiu que sense suports pot esdevenir en greu risc d'exclusió social.
La construcció d'una nova escola per atendre l'increment d'alumnes amb necessitats educatives especials i la creació d'un centre de recursos d'atenció a la diversitat, l'afectació de la crisi en la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, la formació ocupacional, i el projecte d'atenció integral en discapacitat intel·lectual, salut mental i addiccions, per la Catalunya Central i la seva àrea d'influència, han estat els principals temes que s'han tractat a la reunió.
Posteriorment, Artur Mas, com a president de Convergència i Unió, s'ha afegit a la campanya de suport social dels Amics d'AMPANS que impulsa l'entitat, signant el document en el qual declara estar al costat de les persones amb discapacitat intel·lectual. Dos nois que viuen a la residència d'Els Comtals d'AMPANS, l'Òscar i el Manuel, li han lliurat el document de la signatura, convidant-lo a fer-se amic, en un acte entranyable en el qual Artur Mas els ha agraït el gest.
D'aquesta manera el president de Convergència i Unió, Artur Mas, s'afegeix a una llista d'Amics d'AMPANS, en la qual s'hi troben persones destacades en diversos àmbits socials, des de la cultura, els esports, o la política, i que vol fomentar la sensibilització respecte als drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.

16:52 El president de CiU, Artur Mas, ha continuat el seu programa de visites territorials amb un recorregut pel Bages i el Berguedà. Mas ha denunciat l'estat de les infraestructures ferroviàries al Bages, ha dinat amb empresaris a Sallent, ha visitat AMPANS i la festa de les Enramades de Sallent, farà una presentació a Manresa del llibre "La màscara del rei Artur" juntament amb Pilar Rahola, i assistirà al primer salt de la Patum de Berga.
Al migdia, Mas ha visitat Ampans, on ha signat com a Amic de l'entitat. Tot seguit, ha dinat amb empresaris a Sallent, on per la tarda visita la festa de les Enramades acompanyat de l'alcalde de la vila, Jordi Moltó.
A les 19h, presentarà a Manresa el llibre "La màscara del rei Artur", juntament amb Pilar Rahola. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes de la Fundació Universitària del Bages (Avgda. Universitària 4-6, Manresa).
Al vespre, Mas es desplaçarà a Berga (Berguedà) per assistir al primer salt de la Patum des del balcó de l'ajuntament, juntament amb l'alcalde, el nacionalista Juli Gendrau.
Mas no veu prioritari regular per llei l'ús del burca
En la seva estància al Bages el president de CiU, Artur Mas, ha manifestat que no considera que la regulació del burca sigui una de les prioritats de Catalunya ni d'Espanya perquè "no es un fenomen molt estès". Segon Mas, la seva presència "no té prou calat" com per fer-ne una llei a nivell estatal. Tot i això, el líder nacionalista assegura que CiU donarà suport als municipis, com Lleida, el Vendrell, Reus o Cunit, on es cregui oportú regular-ho si es detecta una forta presència del vel integral als espais públics. Tal com va expressar dimecres el president de la Generalitat, José Montilla, Mas assegura que el burca és "incompatible amb la nostra cultura" i ha titllat d'"inadmissible" el seu ús als espais públics.
Mas considera que ara per ara la regulació del burca s'ha de fer de manera puntual, com ha fet l'Ajuntament de Lleida a través d'una moció en la que prohibeix el seu ús en espais públics. El líder de la federació nacionalista considera que no cal establir una regulació a nivell estatal i que són els ajuntaments que detectin aquest problema els que han d'actuar.
Un posicionament ben contrari al que expressava dimecres la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, declaracions a l'ACN. Segons Capdevila, aquesta regulació que s'impulsa des dels ajuntaments està "fora de context" i assegura que es tracta de "respostes electoralistes". Capdevila diu que ha de ser el Congrés de Diputats qui reguli l'ús del burca i no els ajuntaments.
En el que si coincideixen Mas i Capdevila és en que ara la regulació del burca no ha de ser una prioritat. Pel president de CiU, l'ús del vel integral "no té prou calat" en la societat. Per sort, ha reiterat, "no és un fenomen molt estès". Artur Mas ha definit l'ús del burca com un fet "inadmissible" i "incompatible amb la nostra cultura".
Mas assegura que el vel integral "menysté" la dona, un fet que la societat "no es pot permetre" després de segles de lluita per a la igualtat entre homes i dones. El burca no hauria de tenir presència en espais públics perquè, segons el líder de CiU, deixa la dona "postergada a una situació de degradació personal i manca de llibertat".
Mas recolza l'ultimàtum de Zapatero sobre la reforma laboral, però li retreu que no l'hagi fet abans
CiU veu amb bons ulls l'últimàtum que aquest dimecres va posar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per impulsar la reforma laboral. Zapatero va anunciar que s'aprovarà el 16 de juny hi hagi o no acord entre patronal i sindicats. També durant la seva visita a Manresa, el president de CiU, Artur Mar, ha manifestat que és de l'opinió que "no es pot continuar negociant eternament" i diu que davant les dades d'atur actuals "no hi ha més remei" que fer la reforma. Mas, però, ha lamentat que aquesta reforma no s'hagi impulsat abans i que el govern espanyol hagi esperat a que la Unió Europea els hi obligués. "El govern ha de fer de govern, però fins ara el govern espanyol havia fet d'espectador", ha etzibat.
CiU celebra amb cert recel l'anunci fet aquest dimecres pel govern espanyol sobre la reforma laboral. José Luis Rodríguez Zapatero assegurava que l'executiu aprovaria la reforma el pròxim 16 de juny "hi hagi o no acord" entre sindicats i patronal. Artur Mas diu que l'ultimàtum és "correcte" des del punt de vista que "no es pot continuar negociant eternament perquè portem dos anys així".
Si finalment hi ha acord, però, el decret del govern espanyol inclourà els termes del que hagin pactat els agents socials, si no, recollirà els de la proposta que l'executiu ja té "perfilada". Pel líder de CiU, "no hi ha més remei" que fer la reforma davant les actuals xifres d'atur i assegura que "si no es posen d'acord empreses i sindicats, el govern ha de fer de govern".
És en aquest punt, que Mas també fa la seva principal crítica al govern de l'Estat. Segons la federació nacionalista, la reforma del mercat de treball s'hauria d'haver fet abans. "Fins ara el govern ha fet d'espectador", ha etzibat. Mas retreu a Zapatero que no prioritzés aquesta reforma i que s'hagi esperat a que la Unió Europea l'hagi obligat a fer-la. Pel president espanyol, en canvi, aquest és el "moment oportú".
Augment d'impostos a Catalunya
Artur Mas també ha lamentat l'augment d'alguns impostos a Catalunya, que afectaran tots els ciutadans, com l'IVA, a partir de l'1 de juliol o per a la constitució d'hipoteques. El president de CiU ha titllat la política econòmica del Govern d'"erràtica i demagògica" perquè, assegura, vol emmascarar aquest augment d'impostos amb l'augment dels "impostos dels rics". Segons Mas es tracta d'una "gran cortina de fum".