El Govern garanteix un pla B per votar encara que es tanquin col·legis i es retirin urnes

Junqueras no explicita que es farà una DUI al cap de 48 hores però afirma que caldrà respectar la voluntat popular i obrir diàleg amb tots els agents | Turull avança que personalitats amb "credibilitat professional, acadèmica i personal" acreditaran els resultats | 5.343.358 catalans estan cridats a votar en 2.315 col·legis i 7.235 persones implicades en la logística de diumenge

Romeva, Junqueras i Turull amb les urnes del referèndum
Romeva, Junqueras i Turull amb les urnes del referèndum | Govern
Roger Tugas / Oriol March
29 de setembre de 2017, 22:59
Actualitzat: 23:00h
Quan queden menys de 48 hores per al referèndum, el Govern ha comparegut al centre internacional de premsa per detallar el dispositiu electoral de l'1-O. Durant la compareixença, a més, el vicepresident català, Oriol Junqueras, ha garantit que l'executiu té previstes alternatives per poder votar, encara que els diversos cossos policials tanquin col·legis electorals o retirin urnes. Malgrat tot, no ha avançat quin és aquest pla B pensat per esquivar les ordres del TSJC per evitar que es puguin usar edificis públics o el requeriment de la Fiscalia per tal que els Mossos d'Esquadra precintin col·legis des de divendres.

L'únic que ha admès el número dos del Govern és que "sempre hi pot haver algun canvi de local" i, de fet, "en les circumstàncies actuals, n'hi pot haver", malgrat que confia no haver de recórrer a aquesta possibilitat. "Els resultats tindran tota la validesa que els pertoca", ha garantit Junqueras ja en el torn de preguntes dels periodistes. "La legitimitat no s'afebleix, sinó que es reforça en cadascuna de les dificultats que ens posen i com a societat podem superar", ha assegurat el vicepresident, molt crític amb la resposta "desproporcionada" del govern espanyol per aturar els preparatius de l'1-O, tot i que ha assenyalat que "cada actuació no ha fet més que reforçar la voluntat de votar, l'empatia a nivell internacional i la legitimitat democràtica perquè la gent pugui votar".

D'aquesta manera, malgrat assegurar que hi ha alternatives previstes per si l'Estat intenta impedir físicament la votació i, per tant, s'ha mostrat convençut que s'obtindrà un resultat "nítid" de l'1-O, ni Junqueras ni el conseller de la Presidència, Jordi Turull, o el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, han volgut explicitar que, al cap de 48 hores de donar-se per vàlids els resultats, el Parlament proclamarà la independència unilateralment, tal com preveu la llei del referèndum. En tot cas, sí que han deixat clar que s'haurà de respectar la voluntat popular i que s'intentarà obrir el diàleg amb tots els actors implicats per fer-ho possible, sense més concrecions.

Pel que fa a les dades de l'1-O, Turull ha explicat que 5.343.358 catalans estan cridats a votar, i que hi haurà 2.315 col·legis electorals disposats arreu del territori, amb 5.249 meses distribuïdes en ells. "Aquest diumenge es votarà", ha indicat el portaveu del Govern, en la mateixa línia del que han assegurat Junqueras i Romeva. En total, 207 d'aquests col·legis estaran a Barcelona ciutat, 824 a la resta de la vegueria de Barcelona, 287 a les comarques centrals, 218 a Tarragona, 203 a Lleida, 99 a les Terres de l'Ebre, 384 a les comarques gironines, i 93 a l'Aran. En la majoria dels casos, es trobaran en centres i espais tancats, per bé que ha reconegut que en dos o tres casos es preveien situar meses en carpes en la via pública, malgrat que encara s'estan buscant alternatives.

7.235 persones implicades

Entre els responsables de l'administració i coordinadors del dispositius hi ha mobilitzades 7.235 persones implicades, segons ha detallat el conseller de la Presidència, que ha indicat que hi haurà una sèrie de professionals "que responen amb la seva credibilitat professional, acadèmica i personal i que acreditaran el resultat electoral". Els seus noms, però, no es faran públics per evitar possibles represàlies de l'Estat, que ja va tombar la Sindicatura Electoral i van posar sancions als seus membres, en cas de persistir amb la seva tasca.

Un grup de professionals de prestigi vetllaran pels resultats i les incidències, tot i que no es farà públic fins diumenge al matí

Malgrat tot, els responsables del Govern no han replicat directament a l'amenaça del govern espanyol d'actuar contra els membres de les meses si usen les dades del cens, i Turull s'ha referit a una compareixença que tindrà lloc al cap d'unes hores del conseller de Justícia, Carles Mundó, sobre aquesta qüestió i altres aspectes de la legalitat.  En tot cas, ha subratllat que "cap funcionari pot dir que se l'ha forçat" a res, malgrat el que es deia en un principi conforme se'ls posava en perill.
 

Sense cometre "cap delicte"

Junqueras ha volgut enviar un missatge conciliador amb l'Estat, i ha apuntat que el referèndum és també una oportunitat per a la democràcia espanyola. "Som un Govern que no vol perdre l'oportunitat de parlar de diàleg i negociació. Que no vol perdre l'oportunitat de recordar el nostre respecte i estima i amor cap a Espanya, cap a les terres i les gents d'Espanya, la seva gent, la cultura i la llengua", ha apuntat el vicepresident, que ha reiterat que no s'està cometent "cap delicte".

"Els ciutadans de Catalunya no estan fent res dolent. Posar el destí d'un país a les mans dels seus ciutadans no és res dolent. Les persones que van ser detingudes dimecres passat són totes elles honestes i honrades, que treballen a consciència i al servei de la ciutadania. Una cosa que no poden dir els que impulsen arrestos i assalts a edificis públics. L'atemptat contra els drets civils, contra el secret postal, contra la llibertat d'expressió, l'entrada a mitjans de comunicació... Són excepcionals a Europa", ha ressaltat el vicepresident de la Generalitat.

Convivència "a prova d'estrès"

Turull ha volgut expressar un "enorme agraïment" als catalans que "estan a favor del referèndum i en contra", i també als qui "estan a favor i en contra de la independència". "Malgrat moltes provocacions, s'ha demostrat que el valor més important d'aquest país, que és la convivència, ha superat totes les proves d'estrès", ha indicat el conseller de la Presidència. Segons Turull, el govern espanyol ha actuat de manera "desproporcionada", en referència a les detencions i prohibicions.

"Això no va d'independència, sinó de democràcia", assegura el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, que s'ha dirigit en anglès als periodistes

Al seu torn, Romeva s'ha dirigit en anglès per deixar clar a la premsa internacional que aquest referèndum "no va d'independència, sinó de democràcia" i per recordar que s'han celebrat "53 referèndums d'autodeterminació els últims 25 anys" al món. Així mateix, ha subratllat que l'1-O "no és il·legal, no és un delicte" i, per bé que el govern espanyol s'ha negat a pactar-lo malgrat que "la Constitució ho permet", es va treure del codi penal l'organització d'un referèndum.
 
Una oportunitat per a tothom

Així, encara que sigui unilateral, no és un delicte, sinó "també una oportunitat per Catalunya, per l'Estat i per Europa", atès que "es confronten dos projectes", la democràcia i "una resposta repressiva en relació amb el que la població vol". Així, ha insistit que "la democràcia ha d'anar de la mà de la negociació i el diàleg, no de la repressió" i, en aquest sentit, ha asseverat els dirigents catalans estan "preparats" per començar aquestes negociacions i, de fet, estan "demanant començar-les", deixant clar que s'han de basar "en el que la població demanda", ja que el referèndum té un suport de prop d'un 80% de la població. Arran d'una pregunta d'un periodista internacional, Romeva ha insistit en la "constant violació dels drets fonamentals dels que volen un referèndum" que efectua l'Estat i que "la Unió Europea ha de decidir a quin projecte dona suport, a la democràcia i el diàleg o la repressió contra milions de ciutadans", ja que "l'estat espanyol està violant les lleis europees" per aturar la votació.

Amb aquesta roda de premsa, el Govern busca dotar de les màximes garanties el referèndum fins al final, tot i que les mesures que ha posat en marxa l'Estat compliquen que es voti amb normalitat. Un dels punts forts de la jornada d'aquest divendres és saber si hi haurà mobilitzacions als col·legis electorals per evitar que es precintin, com ha demanat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).