El Govern vol crear la comarca del Lluçanès abans de les eleccions municipals

Els alcaldes valoren positivament la voluntat de l'executiu, però admeten que la realitat és "complexa"

Una pancarta penjada a l'edifici del Consorci del Lluçanès
Una pancarta penjada a l'edifici del Consorci del Lluçanès | ACN
Redacció
09 de febrer de 2023, 19:26
Actualitzat: 10 de febrer, 15:34h
El Govern vol desencallar la creació de la comarca del Lluçanès perquè sigui realitat abans de les eleccions municipals del 28 de maig. Així ho ha anunciat el secretari de Governs Locals i Relacions amb l'Aran, David Rodríguez, que s'ha reunit aquest dijous amb els alcaldes del Lluçanès per anunciar-los que el Govern "entoma" la creació de la nova comarca.

Una voluntat que es trobava encallada des del 2015 quan es va fer una consulta on va guanyar el "sí" amb un 70,73% dels vots, encara que els resultats van ser complexos, ja que el "sí" es va imposar a vuit municipis i el "no" a cinc: tres d'Osona -Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Agustí de Lluçanès-, un del Bages -Sant Feliu Sasserra- i un del Berguedà -Santa Maria de Merlès-.

La trobada arriba només uns mesos abans de les eleccions municipals. Ara, el Govern estudiarà quina és la millor fórmula per fer realitat la comarca i, de moment, no descarta cap proposta. "En aquests moments ens emportem deures", ha assegurat Rodríguez, després de la reunió amb els alcaldes.

La voluntat del Govern és que la comarca del Lluçanès pugui ser realitat abans de les eleccions municipals del 28 de maig "perquè tothom quan vagi a exercir el seu dret a vot, sàpiga què està votant i si també està votant per la composició d'un consell comarcal o un altre", ha subratllat Rodríguez. "La qüestió és que cal donar resposta a una ciutadania que, en el seu moment, ja es va manifestar", ha remarcat. En tot cas, si s'arriba a un acord, s'haurà de passar pel tràmit parlamentari i, per tant, caldrà el suport d'altres forces polítiques.
 

Representants municipals del Lluçanès a la reunió d'aquest dijous al vespre. Foto: ACN
 

"Que no quedi ningú enrere"

A la trobada hi han participat tots els alcaldes del Lluçanès, a excepció del de Perafita, que ha delegat la seva presència a un regidor, i tampoc hi ha assitit el de Sant Agustí de Lluçanès, que ha justificat la seva absència. El president del Consorci del Lluçanès i alcalde d'Oristà, Marc Sucarrats, ha valorat positivament la voluntat del Govern, però admet que la realitat és "complexa" i demana que es trobi la fórmula perquè el Lluçanès tiri endavant "sense deixar ningú enrere". En canvi, altres alcaldes, com Josep Maria Freixanet, d'Olost, veuen precipitada la voluntat del Govern i desconfien de la pressa. "Volem la comarca, però si hem esperat 7 anys, no la volem per demà passat", ha subratllat a la sortida.
 

Uns resultats "complexos"


L'entrada de Montserrat Barniol (ERC), també alcaldessa d'Alpens, com a delegada del Govern a la Catalunya Central després del trencament del Govern entre ERC i Junts ha estat clau en el desencallament d'aquesta situació, i només assumir el nou càrrec ja va deixar clar que la creació de la comarca del Lluçanès seria una de les prioritats del mandat.

En aquesta línia, Barniol explica que, des del Govern, "hi ha la voluntat de tirar endavant els resultats de la consulta del 2015 i donar sortida a la tramitació de la creació de la comarca del Lluçanès". Pel que fa als passos a seguir a partir d'ara i del calendari de les accions, Barniol detalla que "el primer pas era parlar amb els responsables municipals del territori" i ara "s'estan iniciant els tràmits legals". A més, la delegada del Govern a la Catalunya Central declara que "s'ha de començar a parlar amb els diferents grups parlamentaris per explorar les diferents fórmules possibles".

D'altra banda, Barniol apunta que els diferents alcaldes del Lluçanès han posat de manifest la complexitat del procés de creació de la nova comarca i explica que s'haurà de buscar una fórmula que permeti "flexibilitat" i amb la que "tothom s'hi senti còmode". De fet, aquest és el punt en el qual es troba el projecte, "buscar si jurídicament hi ha una solució" a aquest fet, apunta la delegada de Govern a la Catalunya Central.

També remarca que la creació de la que serà la comarca 43 a Catalunya ha de ser una proposta "per a tot el territori, que faciliti la presa de decisions", i insisteix que cal que es tinguin en compte "les diferents sensibilitats".

Aquest divendres, Esquerra Republicana al Lluçanès ha emès un comunicat a on "celebra que es desencalli" la situació valorant positivament l'anunci d'aquest dijous al vespre, i "aplaudeixen" que el Govern hagi entomat els resultats de la consulta de 2015 i "hagi ofert al Consorci del Lluçanès, i al territori, treballar conjuntament la millor manera" per tramitar la proposta. Una via que, segons els republicans, passaria per "una tramitació d'urgència des del Govern que rebi un aval sense fissures del Parlament".

La darrera comarca que es va crear, la 42a, va ser el Moianès. El Parlament va aprovar l'abril de 2015 la creació de la comarca del Moianès -integrada per 10 municipis i 13.000 habitants- després de 27 anys sense constituir-ne cap de nova. En aquell cas també es va fer un procés participatiu amb un 80% de vots a favor de la creació de la nova comarca.